Brynzové halušky s klobásou a zelím

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
2500g
Brambory (varný typ B)550g
Mouka hrubá550g
Mouka hladká20g
Sůl kamenná100g
Sádlo škvařené600g
Bryndza600g
Slanina bez kůže40g
Klobása papriková20g
Petržel listováPostup přípravy
Příprava halušek (cca 30 minut):
Očištěné, opláchnuté brambory jemně nastrouháme a necháme okapat. Osolíme a zpracujeme spolu s moukou v těsto. Připravené těsto protlačujeme přes hrubě děrované tvořítko do vroucí, osolené vody. Vaříme 8 - 10 minut, dokud nám vzniklé halušky nevyplavou na povrch. Uvařené halušky necháme okapat a promastíme sádlem.
Servírování:
Plátky klobásy společně s kostičkami slaniny necháme trochu vypéct v pánvi, lehce orestujeme a smícháme s porcí halušek. Poté prohřáté halušky přeložíme na nahřátý talíř a posypeme rozdrobenou bryndzou. Ta se nám po zamíchání krásně rozpustí a dochutí celý pokrm. Pokrm doplníme lístky listové petržele.
Komentář kuchaře:
Za nejlepší čas na konzumaci této ovčí lahůdky se považuje máj. Je to dáno pestrou luční potravou, která se v tomto čase vyskytuje na pastvinách. Když je bryndza příliš výrazná, rozpustíme ji společně se smetanou.
Strouháme - li brambory do studené vody a následně je vyždímáme, jsou halušky po uvaření světlejší.
Strouháme - li brambory do studené vody a následně je vyždímáme, jsou halušky po uvaření světlejší.