Domácí klobása
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1kg
vepřová plec500g
hovězí pupek500g
vepřové sádlo50g
sůl3
lžíce černého pepře2
lžíce nového okoření1
lžíce jalovce1
lžíce kmínu3ks
cibule2
stroužky česnekučerstvé kuchyňské bylinky k ochucení, např. petržel, tymián, majoránka, bazalka
Postup přípravy
Nejprve nakrájejte maso a sádlo na velké kousky. Použijte neupravované sádlo, uzený špek není pro tento recept vhodný. Koření opečte krátce na pánvi. Potom ho rozdrťte v hmoždíři. Čerstvé bylinky dodávají chuť a barvu. Odstraňte stonky a listy nahrubo nasekejte nožem. Ke klobásové hmotě přidejte cibuli a česnek, které jste předtím najemno nakrájeli a zpěnili na oleji na pánvi. Osolte a zamíchejte. Střívka jsou k dostání solená nebo naložená ve slaném láku. V každém případě je musíte omýt vodou, a v případě potřeby rozvázat. Ochucenou masovou hmotu umelte v mlýnku na maso. Pro hrubozrnnější klobásy můžete maso také nakrájet; chcete-li naopak velmi jemnou náplň, zpracujte ji v kutru. Abyste zjistili, zda má hmota správnou konzistenci i chuť, utvořte z ní karbanátek a usmažte ho na pánvi. Pokud je to třeba, hmotu ochuťte nebo přidejte tuk. Potom opatrně navlékněte střívko na hubici narážky. Klobásovou hmotu vložte do narážky a opatrně ji vytlačte do střívka tak, aby nevznikaly vzduchové bubliny a klobása měla rovnoměrnou tloušťku. Zbývá už jen podvázání. Oběma rukama uchopte kus naplněného střívka požadované délky, přimáčkněte konce a několikrát je zatočte. Klobásu pak můžete v podvázaných bodech odříznout a dát na gril.