Pečená šunka na medu

Pečená šunka na medu
Doba přípravy90 min
NáročnostLehká
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
10kg
šunka od kosti
10g
celý hřebíček
300g
květový med
200g
pomeranč na šťávu
200g
žlutá cibule
100g
francouzská dijonská hořčice
100g
meruňková marmeláda
10g
kamenná sůl
0,5g
celý černý pepř
0,5g
bobkový list
0,5g
nové koření

Postup přípravy

Příprava šunky:
1. Šunku musíme k tepelné úpravě upravit tak, že kůži ponecháme pouze u kyčelního kloubu, kde ji ozdobně nakrojíme v šířce asi 5 cm.
2. Zbývající kůži rukou odstraníme a bílou tučnou plochu přesně rozměříme. Poté špičkou nože nakrojíme na pravidelné čtverce, do kterých zapícháme hřebíček.
3. Takto připravenou šunku potíráme marinádou a pozvolna pečeme na 150 °C po dobu 3 hodin, v závěru dopékáme na 180 °C asi 20 minut. Na jádře masa by měla být teplota 70 °C.
4. Zbylou marinádu použijeme jako omáčku při servírování šunky. Abychom měli jistotu, že šunka je propečená až na jádro masa, je dobré do ní píchnout sondu z teploměru.
Příprava marinády:
1. Do kastrůlku dáme med, šťávu z pomeranče, koření, hořčici, meruňkovou marmeládu a najemno nakrájenou oloupanou cibuli.
2. Marinádu převaříme, ochutíme solí a přecedíme. Tuto marinádu nanášíme štětcem na šunku i během tepelné úpravy.
Servírování:
Šunku na kosti krájíme na tenké plátky přes vlákno, používáme speciální nůž k tomu určený a dvouzubou vidličku, kterou pouze maso při krájení přidržujeme, ale do masa nepícháme. Řez je tak čistý a hladký.
makro akademie

makro akademie

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty s vepřovým masem

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je