Pečená šunka na medu

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
10kg
šunka od kosti10g
celý hřebíček300g
květový med200g
pomeranč na šťávu200g
žlutá cibule100g
francouzská dijonská hořčice100g
meruňková marmeláda10g
kamenná sůl0,5g
celý černý pepř0,5g
bobkový list0,5g
nové kořeníPostup přípravy
Příprava šunky:
1. Šunku musíme k tepelné úpravě upravit tak, že kůži ponecháme pouze u kyčelního kloubu, kde ji ozdobně nakrojíme v šířce asi 5 cm.
2. Zbývající kůži rukou odstraníme a bílou tučnou plochu přesně rozměříme. Poté špičkou nože nakrojíme na pravidelné čtverce, do kterých zapícháme hřebíček.
3. Takto připravenou šunku potíráme marinádou a pozvolna pečeme na 150 °C po dobu 3 hodin, v závěru dopékáme na 180 °C asi 20 minut. Na jádře masa by měla být teplota 70 °C.
4. Zbylou marinádu použijeme jako omáčku při servírování šunky. Abychom měli jistotu, že šunka je propečená až na jádro masa, je dobré do ní píchnout sondu z teploměru.
2. Zbývající kůži rukou odstraníme a bílou tučnou plochu přesně rozměříme. Poté špičkou nože nakrojíme na pravidelné čtverce, do kterých zapícháme hřebíček.
3. Takto připravenou šunku potíráme marinádou a pozvolna pečeme na 150 °C po dobu 3 hodin, v závěru dopékáme na 180 °C asi 20 minut. Na jádře masa by měla být teplota 70 °C.
4. Zbylou marinádu použijeme jako omáčku při servírování šunky. Abychom měli jistotu, že šunka je propečená až na jádro masa, je dobré do ní píchnout sondu z teploměru.
Příprava marinády:
1. Do kastrůlku dáme med, šťávu z pomeranče, koření, hořčici, meruňkovou marmeládu a najemno nakrájenou oloupanou cibuli.
2. Marinádu převaříme, ochutíme solí a přecedíme. Tuto marinádu nanášíme štětcem na šunku i během tepelné úpravy.
2. Marinádu převaříme, ochutíme solí a přecedíme. Tuto marinádu nanášíme štětcem na šunku i během tepelné úpravy.
Servírování:
Šunku na kosti krájíme na tenké plátky přes vlákno, používáme speciální nůž k tomu určený a dvouzubou vidličku, kterou pouze maso při krájení přidržujeme, ale do masa nepícháme. Řez je tak čistý a hladký.
