Pečený jaternicový prejt s vařenými brambory a kysaným zelím

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
2000g
vepřové hlavy300ml
tučný vepřový vývar250g
vepřová játra200g
vepřový bůček bez kosti200g
vepřové plíce400g
žemle100g
žlutá cibule50g
škvařené sádlo30g
čerstvý česnek25g
kamenná sůl20g
čerstvá majoránka1g
mletý černý pepř0,5g
nové koření2500g
brambor (varný typ B)50g
lahůdková cibule3g
kamenná sůl500g
kysané zelí300g
žlutá cibule150g
škvařené sádlo50g
cukr krupice8g
kamenná sůl0,5g
celý kmín20g
čerstvá majoránkaPostup přípravy
Příprava masa:
1. Očištěnou a omytou vepřovou hlavu, bůček a plíce uvaříme s cibulí v mírně osolené vodě doměkka. Poté je vyjmeme a necháme je propařit.
2. Vepřovou hlavu a bůček vykostíme a všechno tužší maso rozsekáme nožem nebo "kolíbkou" na drobné kostičky o velikosti cca 5 mm.
3. Žemli namočíme ve vodě, poté ji vyždímáme a rukama rozmělníme.
4. Očištěná syrová játra rozemeleme najemno a promícháme s žemlí. Přidáme rozsekané maso, zalijeme tučným vývarem a dobře promícháme.
5. Směs ochutíme rozemletým novým kořením, pepřem, nastrouhaným česnekem a překrájenými lístky čerstvé majoránky.
6. Poté prejt přeložíme do sádlem vytřeného pekáče, kartou upravíme do stejné výšky po celé ploše a v předem vyhřáté troubě pečeme asi 45 minut dozlatova.
2. Vepřovou hlavu a bůček vykostíme a všechno tužší maso rozsekáme nožem nebo "kolíbkou" na drobné kostičky o velikosti cca 5 mm.
3. Žemli namočíme ve vodě, poté ji vyždímáme a rukama rozmělníme.
4. Očištěná syrová játra rozemeleme najemno a promícháme s žemlí. Přidáme rozsekané maso, zalijeme tučným vývarem a dobře promícháme.
5. Směs ochutíme rozemletým novým kořením, pepřem, nastrouhaným česnekem a překrájenými lístky čerstvé majoránky.
6. Poté prejt přeložíme do sádlem vytřeného pekáče, kartou upravíme do stejné výšky po celé ploše a v předem vyhřáté troubě pečeme asi 45 minut dozlatova.
Příprava zelí:
1. Kysané zelí dle chuti propláchneme a překrájíme. Cibuli nakrájíme nadrobno a lehce orestujeme na sádle.
2. K orestované cibuli vložíme překrájené zelí, podlijeme a cca 10-15 minut podusíme spolu s cukrem, solí a kmínem.
2. K orestované cibuli vložíme překrájené zelí, podlijeme a cca 10-15 minut podusíme spolu s cukrem, solí a kmínem.
Příprava vařených brambor:
Oloupané brambory nakrájíme, vložíme je do děrované gastronádoby, ochutíme solí a vaříme je v konvektomatu na program "vaření v páře" asi 15 minut. Poté ihned servírujeme.
Náš tip:
Zda jsou brambory již uvařené se přesvědčíme píchnutím do brambor dvojzubou vidličkou.
Servírování:
Na teplý talíř na levou stranu přeložíme vařené brambory doplněné mladou cibulkou, na pravou stranu rozpečené řezy prejtu. Mezi prejt a brambory zezadu servírujeme teplé zelí. Pokrm doplníme snítkou čerstvé majoránky.
