Pomalu pečený vepřový bůček s jáhlami a zelím z červené řepy s medem

Doba přípravy960 min
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
Maso:
1 500g
Vepřový bok bez kosti
150g
Sůl hrubozrnná
170g
Cibule žlutá
200g
Mrkev
200g
Celer bulva
0,5g
Bobkový List
0,5g
Nové koření
1g
Pepř černý, celý
0,3g
Hřebíček
300g
Smetana 30%
Šťáva:
500g
Vývar z boku
50g
Výpek z boku
80g
Vepřový demi-glace, vlastní výroba
80g
Máslo 82%
1 000g
Mouka hrubá
Jáhly:
600g
Jáhly sušené
150g
Šalotka
100g
Máslo 82%
15g
Sůl kamenná
20g
Pažitka čerstvá
Zelí z řepy:
1 200g
Červená řepa
150g
Slanina bez kůže
120g
Cibule žlutá
50g
Med
80g
Ocet vinný, červený
10g
Sůl kamenná

Postup přípravy

Příprava masa (cca 16 hodin):
Vepřový bok naložíme do hrubozrnné soli přes noc a přidáme malou část koření. Maso poté vyjmeme ze soli a důkladně opláchneme vodou. Maso plně ponoříme kůží nahoru do vody v děrované gastronádobě, která přesně pasuje do hlubší plné gastronádoby. V ní pak bude očištěná, na hrubé kusy nakrájená kořenová zelenina a koření. Pečeme tak celé zakryté poklicí či alobalem přes noc v troubě na 80 °C 10 hodin. Hotové maso necháme částečně zchladnout a opatrně ho vyjmeme podběrákem z vývaru (pozor, bude se téměř rozpadat). Maso přeložíme na čistý plech kůží nahoru. Přikryjeme pečícím papírem a zatížíme dalším plechem s cca 3 kg váhy. Maso necháme vychladnout přes noc. Pak kůži masa nakrájíme na kostičky a na požadované porce. Následně jednotlivé porce osolíme, opečeme na pečícím papíru dozlatova kůží dolů. Po opečení maso prohřejeme v troubě na 160 °C cca 7 minut a servírujeme (výpek z masa použijeme na přípravu šťávy).
Příprava šťávy (cca 10 minut):
Výpek z masa svaříme s vývarem na minimum (část vývaru si ponechte na uvaření jáhel), tak aby nebyl přesolený. Přidáme demi-glace, zjemníme kostičkami vychlazeného másla, které postupně vmícháme do šťávy. Servírujeme s masem.
Příprava jáhel (10 minut)
Jáhly několikrát propláchneme teplou vodou abychom je zbavili hořkosti a poté je uvaříme v části vepřového vývaru doměkka. Při servisu orestujeme najemno krájenou šalotku, přidáme uvařené jáhly a zjemníme vmícháním chladného másla. Nakonec přidáme najemno nakrájenou pažitku (část si ponecháme na ozdobu).
Příprava zelí z červené řepy (10 minut):
Červenou řepu si oloupeme a nakrájíme na nudličky. Slaninu si nakrájíme na nudličky a roztavíme dosklovata, přidáme na nudličky nakrájenou cibuli a zpěníme ji doměkka. Přidáme řepu, sůl, trochu vepřového vývaru a dusíme pozvolna pod pokličkou "na skus". Občas zelí promícháme a nakonec dochutíme medem a vinným červeným octem.
Servírování:
Ochucené jáhly zformujeme přímo na nahřátý talíř kulatým tvořítkem o průměru 6 cm. Přiložíme opečené plátky masa, podlijeme lahodnou přírodní štávou a zelím z řepy.
Komentář kuchaře:
Toto je jednoduchý a každým zvládnutelný recept k uspokojení chuťových buněk.
U tohoto zelí vyvařím veškerou tekutinu, aby chuť byla co nejkoncentrovanější a nemuseli jsme je zahušťovat.
Na nakládání masa nedoporučuji použít sůl kamennou. Ta by se dostala přímo do masa a vytáhla by nám příliš mnoho vlhkosti. Maso by mohlo být i přesolené. zeleninu z vývaru můžere nakrájet na minikostičky a přidat do jáhel. Vodu v tomto případě na vaření masa nesolte, abyste mohli vývar co nejvíce svařit (maso je nasolené a stejně ho nakonec před podáváním dosolujete).
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty s vepřovým masem

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je