Vepřová líčka na černém pivě s bramborovou kaší a zeleninovými chipsy

Doba přípravy295 min
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
Maso:
2000g
Vepřová líčka 
10g
Sůl kamenná
2g
Pepř černý celý
Šťáva:
300g
Cibule žlutá
300g
Mrkev
200g
Celer bulva
150g
Petržel kořenová 
10g
Pepř černý celý
90g
Zázvor čerstvý
40g
Tymián čerstvý
500g
Pivo černé
500g
Kuřecí vývar vlastní výroba
50g
Cukr krupice
100g
Demi-glace vlastní výroba
50g
Máslo 82%
15g
Sůl kamenná
Bramborová kaše:
1500g
Brambory, varný typ C
400g
Mléko 1,5%
200g
Máslo 82%
20g
Sůl kamenná
Chipsy:
300g
Mrkev
300g
Celer bulva
300g
Petržel kořenová 
200g
Cibule žlutá
300g
Brambory, varný typ B
300g
Olej rostlinný na smažení
20g
Mrkev nať na ozdobu

Postup přípravy

Příprava masa (15 minut):
Očištěná líčka nožem odblaníme, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. V rozehřátém hrnci je na sádle opečeme do zlatavé barvy ze všech stran. Opečená líčka vyjmeme a ve výpeku si připravíme základ na šťávu.
Příprava šťávy a pečení líček (210 minut):
Oloupanou, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na 0,5 cm malé kostičky. Zázvor oloupeme a nasekáme na tenké plátky (2 mm). Ve výpeku z masa orestujeme kořenovou zeleninu do zlatavé barvy, přidáme cibuli, zázvor, tymián, pepř a opékáme do zlatohnědé barvy. Základ zaprášíme cukrem, necháme zkaramelizovat, přilijeme pivo a svaříme na 1/4. Do kastrolu přidáme vývar a přivedeme k varu. Opečená líčka se základem na šťávu přendáme do pekáčku, zakryjeme, vložíme do předehřáté trouby na 120 °C a pomalu pečeme doměkka. Líčka vyjmeme a uchováme na teple stranou. Základ na šťávu přelijeme do kastrůlku, přidáme demi-glace, svaříme na polovinu, přecedíme a zjemníme máslem.
Příprava kaše (45 minut):
Očištěné brambory oloupeme, propláchneme a překrájíme na menší kusy. V hrnci zalijeme vlažnou vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Po uvaření je scedíme, prolisujeme, poté rozšleháme za postupného přilévání horkého mléka s máslem na hladkou kaši.
Příprava chipsů (20 minut):
Očištěnou zeleninu oloupeme a nakrájíme podélně na tenké plátky (1 mm). Propláchneme ve studené vodě, osušíme a usmažíme ve fritéze na 160 °C dozlatova. Po vyjmutí necháme okapat na papírové utěrce.
Servírování pokrmu (5 minut):
Do středu nahřátého talíře nandáme kaši a lžící roztáhneme do tvaru půlměsíce, vedle přendáme maso a přelijeme šťávou. Dozdobíme chipsy a snítkami mrkvové natě.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty z hovězího a telecího masa

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je