Vepřová panenka s bylinkovou krustou

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1200g
vepřová panenka4
lžíce oleje80g
máslo1
hrnku petržele1/2
hrnku pažitky1/2
hrnku bazalky1/2
stroužku česnekušalvěj
tymián
jemně mletá mořská sůl
pepř
bílé pečivo
Postup přípravy
1. Vepřový filet osolíme a opepříme. Poté jej na pánvi na trošce oleje tři minuty z obou stran osmahneme.
2. Panenku položíme na pekáč a vložíme do trouby. Pečeme asi 40 minut při teplotě 80 °C, dokud maso jemně nezrůžoví (maso by mělo mít teplotu 60 °C - můžete ji snadno změřit teploměrem na maso).
3. Když je filet v troubě, připravíme si bylinkovou krustu: všechny bylinky a bílý chléb smícháme v mixéru, poté směs vlijeme do mísy se změklým máslem o pokojové teplotě a vše smícháme. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
4. Asi půlcentimetrovou vrstvou bylinkové směsi potřeme pečicí papír a dáme do lednice.
5. Po upečení panenku vyjmeme z trouby, překlopíme na ni připravený pečicí papír, zalijeme bylinkovou směsí a dáme ji do trouby nastavené na grilování.
6. Po ukončení grilování maso vyjmeme z trouby a necháme jej asi pět minut před podáváním odpočívat. Šťáva se tak v masu dobře rozprostře a při krájení nevyteče. Panenku podáváme s barevnou zeleninou a gratinovanými bramborami.
2. Panenku položíme na pekáč a vložíme do trouby. Pečeme asi 40 minut při teplotě 80 °C, dokud maso jemně nezrůžoví (maso by mělo mít teplotu 60 °C - můžete ji snadno změřit teploměrem na maso).
3. Když je filet v troubě, připravíme si bylinkovou krustu: všechny bylinky a bílý chléb smícháme v mixéru, poté směs vlijeme do mísy se změklým máslem o pokojové teplotě a vše smícháme. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
4. Asi půlcentimetrovou vrstvou bylinkové směsi potřeme pečicí papír a dáme do lednice.
5. Po upečení panenku vyjmeme z trouby, překlopíme na ni připravený pečicí papír, zalijeme bylinkovou směsí a dáme ji do trouby nastavené na grilování.
6. Po ukončení grilování maso vyjmeme z trouby a necháme jej asi pět minut před podáváním odpočívat. Šťáva se tak v masu dobře rozprostře a při krájení nevyteče. Panenku podáváme s barevnou zeleninou a gratinovanými bramborami.