Vepřové v mrkvi s vařenými brambory
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1500g
vepřová plec150g
vepřové sádlo1300ml
vepřový vývar1200g
mrkev120g
máslo (82%)100g
hladká mouka30g
cukr krupice17g
kamenná sůl1g
mletý černý pepř0,5g
mletý muškátový květ2500g
brambor (varný typ B)100g
máslo (82%)20g
kamenná sůl5g
listová petrželPostup přípravy
Příprava masa a šťávy:
1. Opláchnuté maso osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme ho na kostky o váze cca 30 g. Poté ho na sádle opečeme dozlatova, aby se povrchové bílkoviny zatáhly a zůstalo šťavnaté.
2. Maso zalijeme vývarem, přidáme sůl, cukr, muškátový květ a dusíme ho pod pokličkou.
3. Oloupanou a na hrubší kusy nakrájenou mrkev přidáme k masu po zhruba 1/2 hodině dušení. Vše dusíme doměkka.
4. Asi po 1,5 hodině je maso měkké. Podběrákem ho vyjmeme včetně mrkve ze šťávy, tu zahustíme studenou máslovou jíškou, metlou ji rozšleháme a provaříme 15 minut.
5. Provařenou šťávu přecedíme na maso s mrkví, popřípadě dosolíme.
2. Maso zalijeme vývarem, přidáme sůl, cukr, muškátový květ a dusíme ho pod pokličkou.
3. Oloupanou a na hrubší kusy nakrájenou mrkev přidáme k masu po zhruba 1/2 hodině dušení. Vše dusíme doměkka.
4. Asi po 1,5 hodině je maso měkké. Podběrákem ho vyjmeme včetně mrkve ze šťávy, tu zahustíme studenou máslovou jíškou, metlou ji rozšleháme a provaříme 15 minut.
5. Provařenou šťávu přecedíme na maso s mrkví, popřípadě dosolíme.
Příprava jíšky:
1. Na nahřáté pánvi rozpustíme máslo, do kterého postupně vmícháme hladkou mouku. Pozvolna vše restujeme do růžové barvy asi 4 minuty.
2. Hotová jíška je zpěněná a lehce zbarvená do růžova, s vůní po opražené mouce a másle.
2. Hotová jíška je zpěněná a lehce zbarvená do růžova, s vůní po opražené mouce a másle.
Příprava brambor:
Omyté, oloupané a nakrájené brambory uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka. Poté je odcedíme z vody
Servírování:
Na nahřátý talíř přeložíme uvařené brambory, omastíme je máslem a doplníme je omytou listovou petrželí a připraveným dušeným vepřovým masem s mrkví.