Vinná klobása s bramborovo luštěninovým salátkem
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Ryba:
1000g
Losos filet, trim D50g
Olej olivový extra panenský10g
Sůl Maldon500g
Dřevěné štěpky50g
sezamový olejZelenina:
1200g
Lilek400g
Rajčata300g
Cibule červená600g
Paprika žlutá600g
Paprika zelená150g
Olej olivový extra panenský40g
Ocet jablečný30g
Sůl MaldonPostup přípravy
Příprava zeleniny (cca 30 minut):
Očištěnou zeleninu nakrájíme na 7 mm silné plátky. Nasucho ji ogrilujeme na rozehřátém grilu nebo na pánvi do změknutí. Pak zeleninu přendáme do misky a ochutíme ji solí, jablečným octem, olivovým olejem a necháme odležet.
Příprava lososa (cca 130 minut):
Dřevěné hobliny na uzení nejprve namočíme cca na 2 hodiny do studené vody. Poté je klademe přímo na kraj rozehřátého grilu (cca 200 °C). Gril přiklopíme poklicí, a jakmile se nám vytvoří dostatečné množství kouře, klademe na gril lehce osolené a olejem potřené steaky z lososa, a to vždy nejprve kůží dolů. Zmírníme teplotu grilu na polovinu a necháme lososa grilovat cca 2 minuty bez jakéhokoli přemisťování. Po 2 minutách jej přesuneme na nejméně teplou část grilu a gril vypneme. Lososa necháme pod pokličkou zvolna tzv. dojít v uzeném kouři cca 12 minut.
Servírování:
Na teplý talíř na levou stranu naaranžujeme grilovanou zeleninu, k ní z pravé strany přiložíme zauzený steak z lososa, který dosolíme solí Maldon.
Komentář kuchaře:
Namočené dřevěné hobliny si můžeme položit na aluminiové tácky, abychom je pak mohli snadno odstranit z grilu. Steaky z lososa začneme grilovat, až když maso dosáhne alespoň pokojové teploty. Nikdy nepoužívejte maso vyndané z ledničky rovnou na gril! Při grilování je dobré ze začátku využít spíše plochou část grilu, a to proto, abychom dosáhli křupavé kůrky na lososu. Po zatáhnutí kůrky steak z lososa přeložíme na mřížku grilu a necháme tzv. dojít. Grilovanou zeleninu můžeme při nakládání doplnit i čerstvými bylinkami, jako jsou například kerblík, listová petržel, bazalka, různé jedlé květy či mini bylinky.