Zabijačkový guláš s vejmrdou

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1kg
vepřové plece500g
vepřových jater1
vepřový jazyk1
vepřové srdce3
velké cibule4
stroužky česneku3
lžíce sádla2ks
bobkového listu1
lžička kmínuSůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Starší chléb na zahuštění nebo 300 g vepřového mozečku
Postup přípravy
Příprava surovin:
Vepřovou plec, játra, srdce a ledvinu očistěte a nakrájejte na větší kostky. Vepřový jazyk ponechte vcelku. Cibuli nakrájejte nahrubo, česnek oloupejte.
Restování masa:
Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo a orestujte na něm cibuli dozlatova. Přidejte nakrájenou vepřovou plec, srdce a ledvinu, osolte a restujte, dokud se maso nezatáhne. Poté přidejte celý vepřový jazyk.
Koření a vaření:
Do hrnce přidejte česnek, bobkový list a kmín. Zalijte vroucí vodou tak, aby bylo maso ponořené, a přiklopte poklicí. Vařte na mírném ohni, dokud maso nezměkne. Pokud je třeba, během vaření dolévejte vodu.
Úprava jazyka:
Jakmile je jazyk měkký, vyjměte ho, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Vraťte zpět do hrnce.
Přidání jater:
Když je ostatní maso téměř měkké, přidejte do guláše nakrájená vepřová játra. Vařte dalších 10–15 minut.
Zahuštění:
Guláš zahustěte střídou staršího chleba nebo vepřovým mozečkem.
Dochucení:
Na závěr dochuťte pepřem a případně dosolte.