Dušená mufloní kýta se šípkovou omáčkou a krupicovými noky
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1500g
mufloní kýta150g
slanina bez kůže20g
sůl100g
škvařené vepřové sádlo500g
jemná krupička1000ml
polotučné mléko100g
máslo (82%)14g
sůl150g
pasterované žloutky50g
vejce0,5g
mletý muškátový oříšek100g
máslo90g
slanina bez kůže150g
mrkev150g
celer100g
kořenová petržel1g
celý černý pepř1g
bobkový list1g
celé nové koření50g
citronu200ml
cuché červené víno250g
šípkový džem20g
sůl30g
třtinový cukr75g
žlutá cibule100g
mražené brusinky15g
čerstvý tymián1000ml
zvěřinový vývar100g
hladké mouky80g
máslo (82%)Postup přípravy
Příprava masa:
1. Slaninu nakrájíme na špalíčky 5 mm silné a 5 cm dlouhé a vložíme do chladničky.
2. Maso odblaníme, rozkrojíme po vlákně na díly o průměru 7 cm a prošpikujeme slaninou.
3. Jednotlivé díly zdrezírujeme provázkem, aby maso lépe drželo tvar, a poté je opečeme na sádle ze všech stran.
4. Maso vyjmeme a na výpeku dál připravujeme základ na omáčku.
2. Maso odblaníme, rozkrojíme po vlákně na díly o průměru 7 cm a prošpikujeme slaninou.
3. Jednotlivé díly zdrezírujeme provázkem, aby maso lépe drželo tvar, a poté je opečeme na sádle ze všech stran.
4. Maso vyjmeme a na výpeku dál připravujeme základ na omáčku.
Příprava omáčky:
1. Nové koření, celý pepř a bobkový list zalijeme vodou. 5 minut povaříme, stáhneme z ohně a necháme koření vyluhovat.
2. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpustíme ji ve výpeku z masa.
3. Přidáme plátky kořenové zeleniny a lehce je opečeme.
4. Přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli a vše dále restujeme do nahnědlé barvy.
5. Zalijeme vývarem, přidáme odvar z koření, červené víno, brusinky, šípkový džem, citronovou šťávu, sůl a cukr.
6. Poté do základu vložíme maso a dusíme doměkka asi 90 minut.
7. Maso vyjmeme, necháme ho zchladnout a opatrně odstraníme provázek.
8. Základ rozmixujeme dohladka, zahustíme máslovou jíškou, zalijeme vývarem, provaříme cca 10 minut a přecedíme.
9. Správně připravená omáčka je lesklá a má hustě tekoucí konzistenci.
2. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpustíme ji ve výpeku z masa.
3. Přidáme plátky kořenové zeleniny a lehce je opečeme.
4. Přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli a vše dále restujeme do nahnědlé barvy.
5. Zalijeme vývarem, přidáme odvar z koření, červené víno, brusinky, šípkový džem, citronovou šťávu, sůl a cukr.
6. Poté do základu vložíme maso a dusíme doměkka asi 90 minut.
7. Maso vyjmeme, necháme ho zchladnout a opatrně odstraníme provázek.
8. Základ rozmixujeme dohladka, zahustíme máslovou jíškou, zalijeme vývarem, provaříme cca 10 minut a přecedíme.
9. Správně připravená omáčka je lesklá a má hustě tekoucí konzistenci.
Příprava noků:
1. Nejdříve připravíme odpalované těsto.
2. Mléko s máslem přivedeme k varu a ochutíme muškátovým oříškem a solí.
3. Postupně do mléka vmícháváme krupičku.
4. Vzniklé těsto mícháme v hrnci na mírném teple a restujeme, dokud se nepřestane lepit na vařečku a stěny hrnce.
5. Do vychladlého těsta postupně vmícháme žloutky a vejce.
6. Poté vytvarujeme pravidelné noky asi 7 cm dlouhé, které vaříme v páře na vymaštěné děrované gastronádobě zhruba 5 minut.
7. Ihned po uvaření je potřeme rozpuštěným máslem a vychladíme.
2. Mléko s máslem přivedeme k varu a ochutíme muškátovým oříškem a solí.
3. Postupně do mléka vmícháváme krupičku.
4. Vzniklé těsto mícháme v hrnci na mírném teple a restujeme, dokud se nepřestane lepit na vařečku a stěny hrnce.
5. Do vychladlého těsta postupně vmícháme žloutky a vejce.
6. Poté vytvarujeme pravidelné noky asi 7 cm dlouhé, které vaříme v páře na vymaštěné děrované gastronádobě zhruba 5 minut.
7. Ihned po uvaření je potřeme rozpuštěným máslem a vychladíme.
Podávání:
Na levou stranu teplého talíře umístíme napařené noky, na střed nalijeme porci teplé omáčky a do ní přeložíme teplé řezy masa.