Dušená mufloní kýta se šípkovou omáčkou a krupicovými noky

Dušená mufloní kýta se šípkovou omáčkou a krupicovými noky
Doba přípravy3 hodiny
NáročnostStředně těžká
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
1500g
mufloní kýta
150g
slanina bez kůže
20g
sůl
100g
škvařené vepřové sádlo
500g
jemná krupička
1000ml
polotučné mléko
100g
máslo (82%)
14g
sůl
150g
pasterované žloutky
50g
vejce
0,5g
mletý muškátový oříšek
100g
máslo
90g
slanina bez kůže
150g
mrkev
150g
celer
100g
kořenová petržel
1g
celý černý pepř
1g
bobkový list
1g
celé nové koření
50g
citronu
200ml
cuché červené víno
250g
šípkový džem
20g
sůl
30g
třtinový cukr
75g
žlutá cibule
100g
mražené brusinky
15g
čerstvý tymián
1000ml
zvěřinový vývar
100g
hladké mouky
80g
máslo (82%)

Postup přípravy

Příprava masa:
1. Slaninu nakrájíme na špalíčky 5 mm silné a 5 cm dlouhé a vložíme do chladničky.
2. Maso odblaníme, rozkrojíme po vlákně na díly o průměru 7 cm a prošpikujeme slaninou.
3. Jednotlivé díly zdrezírujeme provázkem, aby maso lépe drželo tvar, a poté je opečeme na sádle ze všech stran.
4. Maso vyjmeme a na výpeku dál připravujeme základ na omáčku.
Příprava omáčky:
1. Nové koření, celý pepř a bobkový list zalijeme vodou. 5 minut povaříme, stáhneme z ohně a necháme koření vyluhovat.
2. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpustíme ji ve výpeku z masa.
3. Přidáme plátky kořenové zeleniny a lehce je opečeme.
4. Přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli a vše dále restujeme do nahnědlé barvy.
5. Zalijeme vývarem, přidáme odvar z koření, červené víno, brusinky, šípkový džem, citronovou šťávu, sůl a cukr.
6. Poté do základu vložíme maso a dusíme doměkka asi 90 minut.
7. Maso vyjmeme, necháme ho zchladnout a opatrně odstraníme provázek.
8. Základ rozmixujeme dohladka, zahustíme máslovou jíškou, zalijeme vývarem, provaříme cca 10 minut a přecedíme.
9. Správně připravená omáčka je lesklá a má hustě tekoucí konzistenci.
Příprava noků:
1. Nejdříve připravíme odpalované těsto.
2. Mléko s máslem přivedeme k varu a ochutíme muškátovým oříškem a solí.
3. Postupně do mléka vmícháváme krupičku.
4. Vzniklé těsto mícháme v hrnci na mírném teple a restujeme, dokud se nepřestane lepit na vařečku a stěny hrnce.
5. Do vychladlého těsta postupně vmícháme žloutky a vejce.
6. Poté vytvarujeme pravidelné noky asi 7 cm dlouhé, které vaříme v páře na vymaštěné děrované gastronádobě zhruba 5 minut.
7. Ihned po uvaření je potřeme rozpuštěným máslem a vychladíme.
Podávání:
Na levou stranu teplého talíře umístíme napařené noky, na střed nalijeme porci teplé omáčky a do ní přeložíme teplé řezy masa.
makro akademie

makro akademie

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Recepty se zvěřinou

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je