Dušené zaječí stehno s černou omáčkou a opečenými škubánky
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
3kg
Zaječí stehna150g
Slanina bez kůže20g
Sůl kamenná0,5g
Pepř celý, mletý250g
Mrkev250g
Celer bulvový150g
Petržel kořen150g
Cibule žlutá200g
Vepřové sádlo škvařené50g
Cukr krupice1g
Nové koření1g
Bobkový list1g
Pepř černý celý30g
Citron na šťávu150g
Povidla švestková bez jablek50g
Perník na strouhání75g
Brusinkový kompot30g
Rozinky1500g
Hovězí vývar, vlastní výroba200g
Víno červené, suché15g
Sůl kamenná2000g
Brambory (varný typ B)20g
Sůl kamenná400g
Mouka hrubá200g
Máslo přepuštěnéPostup přípravy
Příprava masa (cca 20 min):
Zaječí stehna odblaníme, protkneme klínky slaniny, ochutíme solí a pepřem.
Příprava omáčky (cca 90min):
Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli na hrubo. Z koření si připravíme odvar, a necháme ho vylouhovat. Na části sádla si opečeme maso, aby se pěkně zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř. Maso vyjmeme, přidáme zbytek sádla, vložíme kořenovou zeleninu a restujeme ji. Jakmile se začne zbarvovat do nahnědlé barvy, přidáme cibuli a společně restujeme do zlatova. Poté do základu přidáme cukr, odvar z koření, citronovou šťávu, povidla, část vína, brusinkový kompot a rozinky. Následně vložíme opečené maso, ochutíme solí, zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Během dušení maso za občasného míchání podléváme vývarem. Máme-li maso měkké, vyjmeme ho ze základu, do kastrolu přidáme zbývající část vína, nastrouhaný perník, zmírníme příkon tepla a ještě vaříme mírným varem, aby se perník úplně rozvařil. Na závěr omáčku propasírujeme přes cedník a vložíme do ní zpět maso.
Příprava škubánků (cca 45 min):
Oloupané brambory překrájíme, zalijeme teplou vodou, osolíme a vaříme úplně do měkka. Měkkost zkontrolujeme vpichem dvouzubé vidličky. Pomocí pokličky 2/3 vody odcedíme, brambory zasypeme hrubou moukou, vařečkou promíchneme, přikryjeme poklicí a necháme asi 15 minut propařit mouku. Hrnec se škubánky můžeme nechat i na kraji sporáku, ale pozor na připálení. Následně brambory s mouku vypracujeme na hladkou hmotu pomocí šťouchadla čí stroje. Těsto si navážíme dílky o hmotnosti 50 g (4 ks na porci) a vytvarujeme škubánky. Ty pak před servírováním opékáme ze všech stran na přepuštěném másle do zlatova.
Servírování:
Stehno zajíce přelijeme černou omáčkou a doplníme porci opečených škubánků. Pokrm podáváme na nahřátém talíři.