Dušené zaječí stehno s černou omáčkou a opečenými škubánky

Dušené zaječí stehno s černou omáčkou a opečenými škubánky
Doba přípravy180 min
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
3kg
Zaječí stehna
150g
Slanina bez kůže
20g
Sůl kamenná
0,5g
Pepř celý, mletý
250g
Mrkev
250g
Celer bulvový
150g
Petržel kořen
150g
Cibule žlutá
200g
Vepřové sádlo škvařené
50g
Cukr krupice
1g
Nové koření
1g
Bobkový list
1g
Pepř černý celý
30g
Citron na šťávu
150g
Povidla švestková bez jablek
50g
Perník na strouhání
75g
Brusinkový kompot
30g
Rozinky
1500g
Hovězí vývar, vlastní výroba
200g
Víno červené, suché
15g
Sůl kamenná
2000g
Brambory (varný typ B)
20g
Sůl kamenná
400g
Mouka hrubá
200g
Máslo přepuštěné

Postup přípravy

Příprava masa (cca 20 min):
Zaječí stehna odblaníme, protkneme klínky slaniny, ochutíme solí a pepřem.
Příprava omáčky (cca 90min):
Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli na hrubo. Z koření si připravíme odvar, a necháme ho vylouhovat. Na části sádla si opečeme maso, aby se pěkně zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř. Maso vyjmeme, přidáme zbytek sádla, vložíme kořenovou zeleninu a restujeme ji. Jakmile se začne zbarvovat do nahnědlé barvy, přidáme cibuli a společně restujeme do zlatova. Poté do základu přidáme cukr, odvar z koření, citronovou šťávu, povidla, část vína, brusinkový kompot a rozinky. Následně vložíme opečené maso, ochutíme solí, zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Během dušení maso za občasného míchání podléváme vývarem. Máme-li maso měkké, vyjmeme ho ze základu, do kastrolu přidáme zbývající část vína, nastrouhaný perník, zmírníme příkon tepla a ještě vaříme mírným varem, aby se perník úplně rozvařil. Na závěr omáčku propasírujeme přes cedník a vložíme do ní zpět maso.
Příprava škubánků (cca 45 min):
Oloupané brambory překrájíme, zalijeme teplou vodou, osolíme a vaříme úplně do měkka. Měkkost zkontrolujeme vpichem dvouzubé vidličky. Pomocí pokličky 2/3 vody odcedíme, brambory zasypeme hrubou moukou, vařečkou promíchneme, přikryjeme poklicí a necháme asi 15 minut propařit mouku. Hrnec se škubánky můžeme nechat i na kraji sporáku, ale pozor na připálení. Následně brambory s mouku vypracujeme na hladkou hmotu pomocí šťouchadla čí stroje. Těsto si navážíme dílky o hmotnosti 50 g (4 ks na porci) a vytvarujeme škubánky. Ty pak před servírováním opékáme ze všech stran na přepuštěném másle do zlatova.
Servírování:
Stehno zajíce přelijeme černou omáčkou a doplníme porci opečených škubánků. Pokrm podáváme na nahřátém talíři. 
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Recepty se zvěřinou

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je