Jelení hřbet s polentovými hranolky a kapustou

S laskavým svolením autora použito z knihy: Fresh kuchyně, autor: Zdeněk Pohlreich, nakladatelství: Sevruga, rok: 2018

Doba přípravy45 minut + chladnutí
NáročnostStředně těžká
Počet porcí4

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
Hranolky:
100ml
olivového oleje
100g
instantní polenty 
370ml
vody
100g
parmazánu
Maso:
800g
jeleního hřbetu
1
menší hrst rozmarýnu
10
kuliček jalovce
Zelenina:
4listy
kapusty (200 g)
2
mrkve
2
šalotky
2lžíce
másla
sůl a čerstvě mletý pepř

Postup přípravy

Krok 1
Plech vymažte trochou oleje. Polentu pražte v hrnci nasucho, zhruba 30 vteřin, zalijte vodou a vařte za stálého míchání, až zhoustne a přestane se lepit na stěny hrnce, trvá to asi 15 minut podle druhu. Vsypte strouhaný parmazán, osolte, promíchejte a natřete na připravený plech do vrstvy vysoké zhruba 1 cm. Nechte vychladnout.
Krok 2
Mezitím upečte maso. Hřbet očistěte a odblaňte. Rozmarýn nasekejte nadrobno a podrťte v hmoždíři s jalovcem. Koření nasypte na maso. Zlehka osolte a opepřete. V pánvi rozpalte 3 lžíce oleje a orestujte na něm maso ze všech stran dohněda, zhruba 5–7 minut. Přesuňte ho na pekáč a dopečte v troubě vyhřáté na 150 °C asi 5 minut doměkka. Přesný čas záleží na velikosti hřbetu.
Krok 3
Mezitím nakrájejte kapustu na kousky velikosti sousta a spařte ji ve vroucí osolené vodě. Vyjměte a zchlaďte ve studené vodě. Nechte ji okapat v cedníku. Mrkev oloupejte, nakrájejte na
plátky silné 5 mm, vložte na 1 minutu do vroucí osolené vody (použijte tu po kapustě), vyjměte,
zchlaďte ve studené vodě a sceďte. Šalotku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte šalotku, restujte ji 2 minuty, přidejte mrkev a kapustu a opékejte zhruba
5 minut doměkka, osolte a opepřete.
Krok 4
Vychladlou polentu nakrájejte na hranolky o velikosti 1 x 4 cm a postupně je opečte v pánvi na
zbylém rozehřátém oleji ze všech stran dozlatova, asi 2 minuty z každé strany na vyšším stupni.
Na nepřilnavé pánvi je můžete opéct nasucho.
Krok 5
Upečené maso vyjměte a nechte 5 minut odpočinout. Nakrájejte ho na plátky silné 1 cm, osolte, opepřete a podávejte se zeleninou a polentovými hranolky.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Recepty se zvěřinou

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je