Jelení karbanátek s bramborovou kaší

Jelení karbanátek s bramborovou kaší
Doba přípravy1 hod 40 min
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
750g
jelení plec
250g
vepřový bok
50g
žlutá cibule
30g
kamenná sůl
1g
černý mletý pepř
2g
čerstvá majoránka
40g
vejce
60g
strouhanka
30g
hladká mouka
100g
mléko 1,5%
100g
hladká mouja
80g
vejce
200g
mléko 1,5%
250g
strouhanka
30g
olej (na smažení)
2000g
brambor (varný typ C)
30g
kamenná sůl
500g
mléko 1,5%
100g
máslo 82%
5g
hladkolistá petržel
500g
okurka sterilovaná

Postup přípravy

Příprava mletého masa (asi 30 minut):
1. Jelení ořez a bok umeleme odděleně v masovém mlýnku s jemnými otvory.
2. Jelení ořez dáme do kotlíku, přidáme mléko a vymícháme ho štítem v univerzálním stroji na rychlost 2, dokud maso nepojme do sebe veškerou tekutinu. Vznikne nám lepivý prát, ke kterému přidáme mletý bok, koření, vejce, mouku, sůl a najemno nakrájenou oloupanou cibuli.
3. Hmotu znovu pečlivě promícháme. Kousek masa oddělíme a opečeme ho na pánvi.
4. Degustací se ujistíme, že je maso dobře ochucené, a můžeme je rozvážit po 130 g.
5. Z každého kousku masa nejdříve lehce rukama namočenýma ve studené vodě vytvarujeme kouli, kterou dotvarujeme do tvaru karbanátku. Okraje musejí být hladké, tvar pravidelný.
Obalování (asi 10 minut):
1. Připravíme si trojobal, což je prosátá hladká mouka, rozšlehaná vejce s mlékem lehce ochucená solí a prosátá jemná strouhanka.
2. Nejdříve karbanátek obalíme v hladké mouce, pak přebytečnou mouku poklepem odstraníme, vložíme ho do vajec, ve kterých ho obrátíme, aby vejce pokryla celý povrch.
3. Nakonec karbanátek obalíme ve strouhance.
4. Obalené karbanátky pokládáme na pečicí papír tak, aby se nezlomily nebo jinak nepoškodily. To pak způsobí nasáknutí tuku při smažení.
Příprava kaše (asi 45 minut):
1. Oloupané brambory překrájíme na stejné kusy a uvaříme ve vroucí osolené vodě nebo v děrované gastronádobě v konvektomatu.
2. Vodu ochutíme solí. Po uvaření vodu scedíme a horké brambory prolisujeme do kotlíku.
3. Vložíme ho do univerzálního stroje, přidáme část horkého mléka a metlou na rychlost 1, následně 2 kaši vymícháme.
4. Mléko přidáváme postupně.
5. Nakonec vmícháme první část másla, které nám kaši zjemní.
6. Zbývající máslo rozpustíme a použijeme při servírování.
Smažení karbanátku (asi 15 minut):
1. Smažíme v dobře rozehřátém oleji na 160 °C. Karbanátek je ponořený.
2. Po vyjmutí jej necháme okapat ve smažicím koši (smažíme-li ve fritéze) nebo na papírové utěrce.
3. Smažíme pozvolna, aby byl prosmažený i vnitřek.
4. Máme-li pochybnosti, dopečeme ho v konvektomatu na 150 °C asi 10 minut.
Servírování:
1. Na teplý talíř k levé straně dáme bramborovou kaší, k pravé straně dozlatova usmažený karbanátek.
2. Pokrm doplníme snítkou hladkolisté petržele.
makro akademie

makro akademie

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Recepty se zvěřinou

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je