Kančí kýta dušená na pivě s chlebovými knedlíky
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1500g
divočák - kýta bez kosti200g
mrkev200g
celer bulva150g
žlutá cibule500g
černé pivo, Krušovice250g
mrkev250g
celer bulva150g
kořen petržele150g
cibule žlutá200g
škvařené vepřové sádlo50g
cukr krupice1g
nové koření0,5g
bobkový list1g
černý pepř40g
citron500g
hovězí vývar500g
černé pivo, Krušovice200g
kváskový chléb20g
kamenná sůl200g
uzený vepřový bůček bez kosti100g
slanina bez kůže700g
kváskový chléb200g
hrubá mouka15g
kamenná sůl100g
vejce0,5g
černý mletý pepř0,2g
velký muškátový oříšek20g
listová petržel150g
škvařené vepřové sádlo20g
listová petrželPostup přípravy
Naložení masa (cca 12 hod.):
1. Očištěnou kýtu nakrájíme na kostky a promícháme s nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninou a cibulí, černým pivem.
2. Necháme odležet v chladničce.
2. Necháme odležet v chladničce.
Příprava omáčky (120 minut):
1. Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky, cibuli nahrubo.
2. Z koření připravíme odvar a necháme ho 10 minut vylouhovat.
3. Maso vyjmeme z nádoby (ve které bylo naloženo) a na části sádla ho opečeme. Poté maso vyjmeme, přidáme zbytek sádla, vložíme všechnu kořenovou zeleninu (i z naložení) a restujeme ji.
4. Jakmile se začne zbarvovat do nahnědlé barvy, přidáme cibuli a vše společně restujeme dozlatova, přidáme cukr, odvar z koření, část hovězího vývaru, černé pivo, citronovou šťávu a nálev z naložení masa.
5. Do zalitého základu vložíme opečené maso, osolíme a dusíme doměkka. Během dušení maso podléváme vývarem. Je-li maso měkké, vyjmeme ho i se zeleninou ze základu, vložíme rozmělněný kváskový chléb a ještě vše povaříme, aby se chléb dobře rozvařil.
6. Na závěr omáčku propasírujeme a vložíme do ní zpět maso se zeleninou.
2. Z koření připravíme odvar a necháme ho 10 minut vylouhovat.
3. Maso vyjmeme z nádoby (ve které bylo naloženo) a na části sádla ho opečeme. Poté maso vyjmeme, přidáme zbytek sádla, vložíme všechnu kořenovou zeleninu (i z naložení) a restujeme ji.
4. Jakmile se začne zbarvovat do nahnědlé barvy, přidáme cibuli a vše společně restujeme dozlatova, přidáme cukr, odvar z koření, část hovězího vývaru, černé pivo, citronovou šťávu a nálev z naložení masa.
5. Do zalitého základu vložíme opečené maso, osolíme a dusíme doměkka. Během dušení maso podléváme vývarem. Je-li maso měkké, vyjmeme ho i se zeleninou ze základu, vložíme rozmělněný kváskový chléb a ještě vše povaříme, aby se chléb dobře rozvařil.
6. Na závěr omáčku propasírujeme a vložíme do ní zpět maso se zeleninou.
Příprava těsta na knedlíky (30 minut):
1. Uzený bůček a housky nakrájíme na kostičky o velikosti 1 cm, slaninu o velikosti 5 mm. Cibuli nakrájíme na drobno a na roztavené slanině ji orestujeme dosklovata.
2. Přidáme nakrájený bůček, vše ještě krátce orestujeme a směs necháme zchladnout. Pak do misky vyklepneme vejce, přilijeme 2/3 mléka, přidáme hrubou mouku, sůl, pepř, nastrouhaný muškátový oříšek a vymícháme hladké těstíčko.
3. Petrželku nakrájíme a smícháme s kostičkami housek a s orestovaným uzeným masem.
4. Nakonec přidáme ochucené těstíčko a směs lehce smícháme. V případě potřeby můžeme těsto pokropit zbylým mlékem.
2. Přidáme nakrájený bůček, vše ještě krátce orestujeme a směs necháme zchladnout. Pak do misky vyklepneme vejce, přilijeme 2/3 mléka, přidáme hrubou mouku, sůl, pepř, nastrouhaný muškátový oříšek a vymícháme hladké těstíčko.
3. Petrželku nakrájíme a smícháme s kostičkami housek a s orestovaným uzeným masem.
4. Nakonec přidáme ochucené těstíčko a směs lehce smícháme. V případě potřeby můžeme těsto pokropit zbylým mlékem.
Tvarování a vaření knedlíků (cca 30 minut):
1. Z těsta tvarujeme koule a vaříme na páře asi 15 minut.
2. Po uvaření je potíráme rozpuštěným vepřovým sádlem.
2. Po uvaření je potíráme rozpuštěným vepřovým sádlem.
Servírování:
1. Na teplý talíř servírujeme knedlíky a kostky masa s omáčkou. Zbývající omáčkou ještě maso podlijeme.
2. Pokrm doplníme kousky v omáčce rozdušené zeleniny a snítkou petržele.
2. Pokrm doplníme kousky v omáčce rozdušené zeleniny a snítkou petržele.