Pečený jelení hřbet s restovaným celerem a červeným zelím

Doba přípravy2 hod.
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
Maso:
1600g
Jelení hřbet Sika b.k.
70g
Olivový olej extra panenský
7g
Sůl Maldon
Červené zelí:
1200g
Zelí červené, hlávkové
200g
Cibule červená
250g
Rybízová marmeláda
5g
Skořice celá
3g
Badyán celý
100g
Vepřové sádlo škvařené
40g
Sůl kamenná
100g
Ocet vinný, červený
100g
Cukr krupice
Restovaný celer:
3500g
Celer bulva
1000g
Olej rostlinný, řepkový
800g
Máslo 82%
50g
Tymián čerstvý
200g
Vejce
Šťáva:
Výpek z masa
100g
Demi-glace vlastní výroba
500g
Kuřecí vývar vlastní výroba
40g
Víno portské Ruby
20g
Tymián čerstvý
100g
Máslo 82%
15g
Tymián čerstvý na ozdobení

Postup přípravy

Příprava a opékání masa (25 minut):
Očištěný jelení hřbet si nakrájíme na porce o hmotnosti 150 g a lehce je potřeme olejem. Na rozpálené pánvi je opečeme ze všech stran do zlatohnědé barvy. Přendáme na pekáč a dopečeme v předehřáté troubě na 150 °C asi 8-10 minut a necháme odpočinout v holdomatu nastaveném na 55 °C aspoň 10 minut.
Příprava červeného zelí (25 minut):
Červené zelí očistíme, zbavíme košťálu a nakrouháme na nudličky 3 mm široké. Oloupanou a najemno nakrájenou cibulku orestujeme na sádle v hrnci dosklovata. Přidáme zelí, rybízový džem, koření, ochutíme solí, podlijeme vodou a dusíme na skus. Měkké zelí dochucujeme svařeným sirupem z cukru a octa.
Příprava restovaného celeru (25 minut):
Omytý celer oloupeme a nakrájíme na kusy velké cca 4 cm. Na rozehřátou pánev vlijeme olej a přidáme celer, který restujeme ze všech stran do zlatavé barvy. Poté snížíme příkon tepla, přidáme máslo, tymián a za občasného obracení pozvolna dopékáme doměkka.
Příprava šťávy (15 minut):
Do kastrůlku přelijeme výpek z masa, demi-glace, vývar a přivedeme k varu. Přidáme tymián, portské a vše svaříme na polovinu. Vše přecedíme přes jemný cedník a zjemníme máslem.
Servírování pokrmu (5 minut):
Do středu nahřátého talíře nandáme nalevo restovaný celer, vedle vpravo červené zelí. Opečený hřbet překrojíme, osušíme a přeložíme lehce přes část zelí, maso podlijeme šťávou a dozdobíme lístky čerstvého tymiánu.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Recepty se zvěřinou

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je