Pečený jelení hřbet se šípkovou omáčkou a smaženými bramborovými noky

Pečený jelení hřbet se šípkovou omáčkou
Doba přípravy1,5 hodiny
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
1900g
jelení hřbet
50g
rostlinný olej
100g
máslo (82%)
10g
šupinatá sůl
1000g
brambor (varný typ B)
100ml
polotučné mléko
20g
máslo (82%)
60g
hrubá mouka
40g
sůl
100g
vejce
0,2g
mletý muškátový  květ
500g
rostlinný olej (na smažení)
90g
slanina bez kůže
150g
mrkev
150g
celer
100g
kořenová petržel
1g
celý černý pepř
1g
bobkový list
1g
celé nové koření
50g
citron
200ml
suché červené víno
250g
šípkový džem
20g
sůl
30g
cukr třtinový
75g
žlutá cibule
100g
mražené brusinky
15g
čerstvý tymián
1000ml
zvěřinový vývar
70g
máslo (82%)
150g
mrkev
150g
celer
50g
anglická slanina
1g
šupinatá sůl
1g
cukr krystal
15g
čerstvý tymián
300g
olej

Postup přípravy

Příprava masa:
1. Očištěný jelení hřbet nakrájíme na steaky o hmotnosti 190 g a mírně je potřeme olejem.
2. Vložíme do rozpálené pánve a opečeme je ze všech stran, aby maso samo „odskočilo“ a nemělo opečenou kůrku.
3. Poté přidáme máslo, osolíme je a necháme pěnit tak dlouho, až vznikne tzv. hnědé máslo, které poté přeléváme přes steaky.
4. Následně maso přemístíme na pekáč a dopečeme v troubě předehřáté na max. 150 °C asi 10 minut.
5. Tlakem prstu na střed masa zkontrolujeme stupeň propečenosti – jelena připravujeme na „rare“ a maso by mělo být pružné.
6. Steaky necháme odpočinout v 60 °C asi 10 minut a podáváme.
Příprava omáčky:
Postup odpovídá receptu Dušená mufloní kýta se šipkovou omáčkou s tím rozdílem, že se omáčka nepřipravuje společně s masem.
2. Ingredience vaříme ve vývaru zhruba 20 minut, aby zelenina změkla a chutě se prolnuly.
3. Poté vše rozmixujeme do hladka, přecedíme a hotovou omáčku ještě povaříme.
4. Nakonec ji zjemníme vmícháním kostiček vychlazeného másla.
5. Konzistence omáčky je hustě tekoucí
Příprava noků:
1. Brambory uvaříme den předem ve slupce, oloupeme je a následující den nastrouháme na jemném struhadle.
2. Dále si připravíme odpalované těsto.
3. Do kastrůlku dáme mléko, máslo, ochutíme solí a muškátovým oříškem.
4. Jakmile se mléko vaří, přisypeme hrubou mouku a rychle ji rozmícháme, aby se nevytvořily hrudky.
5. Zmírníme příkon tepla a hmotu restujeme tak dlouho, dokud se neodlepuje od vařečky a stěn.
6. Poté hmotu vychladíme a postupně do ní vmícháme vejce.
7. Těsto lehce smícháme s nastrouhanými bramborami a dochutíme solí.
8. Pomocí lžic tvarujeme noky, které pozvolna smažíme v oleji do zlatavé barvy.
9. Hotové noky odkládáme na papírovou utěrku, aby se do ní vsákl přebytečný tuk.
Příprava doplňků:
1. Mrkev, celer a slaninu nakrájíme na velmi malé a stejnoměrné kostičky (brunoise), které orestujeme na pánvi „na skus“.
2. Do oleje nahřátého na 160 °C jednotlivě vkládáme snítky tymiánu a ihned vyjmeme, aby se nespálily.
3. Necháme je okapat na papírové utěrce a servírujeme.
Podávání:
1. Na pravé straně nahřátého talíře vytvoříme linku z kostiček zeleniny.
2. Na levou stranu položíme smažené bramborové noky.
3. Šípkovou omáčku opatrně nalijeme k nokům a na pravou stranu přiložíme tři čerstvě ukrojené medailonky z jeleního hřbetu, které potřeme olivovým olejem a osolíme šupinovou solí.
4. Doplníme snítkou smaženého tymiánu.
makro akademie

makro akademie

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Recepty se zvěřinou

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je