Pečený jelení hřbet se šípkovou omáčkou a smaženými bramborovými noky
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1900g
jelení hřbet50g
rostlinný olej100g
máslo (82%)10g
šupinatá sůl1000g
brambor (varný typ B)100ml
polotučné mléko20g
máslo (82%)60g
hrubá mouka40g
sůl100g
vejce0,2g
mletý muškátový květ500g
rostlinný olej (na smažení)90g
slanina bez kůže150g
mrkev150g
celer100g
kořenová petržel1g
celý černý pepř1g
bobkový list1g
celé nové koření50g
citron200ml
suché červené víno250g
šípkový džem20g
sůl30g
cukr třtinový75g
žlutá cibule100g
mražené brusinky15g
čerstvý tymián1000ml
zvěřinový vývar70g
máslo (82%)150g
mrkev150g
celer50g
anglická slanina1g
šupinatá sůl1g
cukr krystal15g
čerstvý tymián300g
olejPostup přípravy
Příprava masa:
1. Očištěný jelení hřbet nakrájíme na steaky o hmotnosti 190 g a mírně je potřeme olejem.
2. Vložíme do rozpálené pánve a opečeme je ze všech stran, aby maso samo „odskočilo“ a nemělo opečenou kůrku.
3. Poté přidáme máslo, osolíme je a necháme pěnit tak dlouho, až vznikne tzv. hnědé máslo, které poté přeléváme přes steaky.
4. Následně maso přemístíme na pekáč a dopečeme v troubě předehřáté na max. 150 °C asi 10 minut.
5. Tlakem prstu na střed masa zkontrolujeme stupeň propečenosti – jelena připravujeme na „rare“ a maso by mělo být pružné.
6. Steaky necháme odpočinout v 60 °C asi 10 minut a podáváme.
2. Vložíme do rozpálené pánve a opečeme je ze všech stran, aby maso samo „odskočilo“ a nemělo opečenou kůrku.
3. Poté přidáme máslo, osolíme je a necháme pěnit tak dlouho, až vznikne tzv. hnědé máslo, které poté přeléváme přes steaky.
4. Následně maso přemístíme na pekáč a dopečeme v troubě předehřáté na max. 150 °C asi 10 minut.
5. Tlakem prstu na střed masa zkontrolujeme stupeň propečenosti – jelena připravujeme na „rare“ a maso by mělo být pružné.
6. Steaky necháme odpočinout v 60 °C asi 10 minut a podáváme.
Příprava omáčky:
Postup odpovídá receptu Dušená mufloní kýta se šipkovou omáčkou s tím rozdílem, že se omáčka nepřipravuje společně s masem.
2. Ingredience vaříme ve vývaru zhruba 20 minut, aby zelenina změkla a chutě se prolnuly.
3. Poté vše rozmixujeme do hladka, přecedíme a hotovou omáčku ještě povaříme.
4. Nakonec ji zjemníme vmícháním kostiček vychlazeného másla.
5. Konzistence omáčky je hustě tekoucí
2. Ingredience vaříme ve vývaru zhruba 20 minut, aby zelenina změkla a chutě se prolnuly.
3. Poté vše rozmixujeme do hladka, přecedíme a hotovou omáčku ještě povaříme.
4. Nakonec ji zjemníme vmícháním kostiček vychlazeného másla.
5. Konzistence omáčky je hustě tekoucí
Příprava noků:
1. Brambory uvaříme den předem ve slupce, oloupeme je a následující den nastrouháme na jemném struhadle.
2. Dále si připravíme odpalované těsto.
3. Do kastrůlku dáme mléko, máslo, ochutíme solí a muškátovým oříškem.
4. Jakmile se mléko vaří, přisypeme hrubou mouku a rychle ji rozmícháme, aby se nevytvořily hrudky.
5. Zmírníme příkon tepla a hmotu restujeme tak dlouho, dokud se neodlepuje od vařečky a stěn.
6. Poté hmotu vychladíme a postupně do ní vmícháme vejce.
7. Těsto lehce smícháme s nastrouhanými bramborami a dochutíme solí.
8. Pomocí lžic tvarujeme noky, které pozvolna smažíme v oleji do zlatavé barvy.
9. Hotové noky odkládáme na papírovou utěrku, aby se do ní vsákl přebytečný tuk.
2. Dále si připravíme odpalované těsto.
3. Do kastrůlku dáme mléko, máslo, ochutíme solí a muškátovým oříškem.
4. Jakmile se mléko vaří, přisypeme hrubou mouku a rychle ji rozmícháme, aby se nevytvořily hrudky.
5. Zmírníme příkon tepla a hmotu restujeme tak dlouho, dokud se neodlepuje od vařečky a stěn.
6. Poté hmotu vychladíme a postupně do ní vmícháme vejce.
7. Těsto lehce smícháme s nastrouhanými bramborami a dochutíme solí.
8. Pomocí lžic tvarujeme noky, které pozvolna smažíme v oleji do zlatavé barvy.
9. Hotové noky odkládáme na papírovou utěrku, aby se do ní vsákl přebytečný tuk.
Příprava doplňků:
1. Mrkev, celer a slaninu nakrájíme na velmi malé a stejnoměrné kostičky (brunoise), které orestujeme na pánvi „na skus“.
2. Do oleje nahřátého na 160 °C jednotlivě vkládáme snítky tymiánu a ihned vyjmeme, aby se nespálily.
3. Necháme je okapat na papírové utěrce a servírujeme.
2. Do oleje nahřátého na 160 °C jednotlivě vkládáme snítky tymiánu a ihned vyjmeme, aby se nespálily.
3. Necháme je okapat na papírové utěrce a servírujeme.
Podávání:
1. Na pravé straně nahřátého talíře vytvoříme linku z kostiček zeleniny.
2. Na levou stranu položíme smažené bramborové noky.
3. Šípkovou omáčku opatrně nalijeme k nokům a na pravou stranu přiložíme tři čerstvě ukrojené medailonky z jeleního hřbetu, které potřeme olivovým olejem a osolíme šupinovou solí.
4. Doplníme snítkou smaženého tymiánu.
2. Na levou stranu položíme smažené bramborové noky.
3. Šípkovou omáčku opatrně nalijeme k nokům a na pravou stranu přiložíme tři čerstvě ukrojené medailonky z jeleního hřbetu, které potřeme olivovým olejem a osolíme šupinovou solí.
4. Doplníme snítkou smaženého tymiánu.