Srnčí hřbet sous-vide s mrkvovým pyré, šípkovou omáčkou a krupicovými noky
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1200g
srnčí hřbet50g
olivový olej10g
šupinatá sůlcitron
500g
mrkev30g
extra panenský olivový olej10g
sůl5g
cukr krystal150g
brambor (varný typ C)50g
smetana (30%)200g
hrubozrnná sůl50g
máslo (82%)120g
jemná krupička250ml
plnotučné mléko25g
máslo (82%)30g
sůl40g
pasterovaný žloutek12g
vejce0,1g
mletého muškátového květu50g
máslo na omaštění90g
slanina bez kůže150g
mrkev150g
celer100g
kořenová petržel1g
celý černý pepř1g
bobkový list1g
celé nové koření50g
citron200ml
suché červené víno250g
šípkový džem20g
sůl30g
cukr třtinový75g
žlutá cibule100g
mražené brusinky15g
čerstvý tymián1000ml
zvěřinový vývar50g
cukr krupice50ml
voda30g
čerstvé šípky100g
slanina bez kůže10g
shisso bylinkyPostup přípravy
Příprava masa:
1. Srnčí hřbet odblaníme a podélně nakrájíme na díly o průměru 2 cm.
2. Citrusy omyjeme, odkrojíme kůru (bez bílé části) a spolu s citrusovou štávou a olivovým olejem smícháme s připraveným masem.
3. Zavakuujeme do sáčků a vložíme na zhruba 4,5 hodiny do sous-vide nahřátého na 58 °C.
4. Délka úpravy závisí na kvalitě, velikosti a stáří masa.
5. Jakmile je maso hotové, vyjmeme je ze sáčku, necháme částečně zchladnout a osušíme.
6. Opálíme ze všech stran opalovačkou a při servírování krájíme na špalíčky.
2. Citrusy omyjeme, odkrojíme kůru (bez bílé části) a spolu s citrusovou štávou a olivovým olejem smícháme s připraveným masem.
3. Zavakuujeme do sáčků a vložíme na zhruba 4,5 hodiny do sous-vide nahřátého na 58 °C.
4. Délka úpravy závisí na kvalitě, velikosti a stáří masa.
5. Jakmile je maso hotové, vyjmeme je ze sáčku, necháme částečně zchladnout a osušíme.
6. Opálíme ze všech stran opalovačkou a při servírování krájíme na špalíčky.
Příprava omáčky:
1. Nové koření, celý pepř a bobkový list zalijeme vodou. 5 minut povaříme, stáhneme z ohně a necháme koření vyluhovat.
2. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpustíme ji ve výpeku z masa.
3. Přidáme plátky kořenové zeleniny a lehce je opečeme.
4. Přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli a vše dále restujeme do nahnědlé barvy.
5. Zalijeme vývarem, přidáme odvar z koření, červené víno, brusinky, šípkový džem, citronovou šťávu, sůl a cukr.
6. Poté do základu vložíme maso a dusíme doměkka asi 90 minut.
7. Maso vyjmeme, necháme ho zchladnout a opatrně odstraníme provázek.
8. Základ rozmixujeme dohladka, zahustíme máslovou jíškou, zalijeme vývarem, provaříme cca 10 minut a přecedíme.
9. Správně připravená omáčka je lesklá a má hustě tekoucí konzistenci.
2. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpustíme ji ve výpeku z masa.
3. Přidáme plátky kořenové zeleniny a lehce je opečeme.
4. Přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli a vše dále restujeme do nahnědlé barvy.
5. Zalijeme vývarem, přidáme odvar z koření, červené víno, brusinky, šípkový džem, citronovou šťávu, sůl a cukr.
6. Poté do základu vložíme maso a dusíme doměkka asi 90 minut.
7. Maso vyjmeme, necháme ho zchladnout a opatrně odstraníme provázek.
8. Základ rozmixujeme dohladka, zahustíme máslovou jíškou, zalijeme vývarem, provaříme cca 10 minut a přecedíme.
9. Správně připravená omáčka je lesklá a má hustě tekoucí konzistenci.
Příprava noků:
1. Nejdříve připravíme odpalované těsto.
2. Mléko s máslem přivedeme k varu a ochutíme muškátovým oříškem a solí.
3. Postupně do mléka vmícháváme krupičku.
4. Vzniklé těsto mícháme v hrnci na mírném teple a restujeme, dokud se nepřestane lepit na vařečku a stěny hrnce.
5. Do vychladlého těsta postupně vmícháme žloutky a vejce.
6. Poté vytvarujeme pravidelné noky asi 7 cm dlouhé, které vaříme v páře na vymaštěné děrované gastronádobě zhruba 5 minut.
7. Ihned po uvaření je potřeme rozpuštěným máslem a vychladíme.
2. Mléko s máslem přivedeme k varu a ochutíme muškátovým oříškem a solí.
3. Postupně do mléka vmícháváme krupičku.
4. Vzniklé těsto mícháme v hrnci na mírném teple a restujeme, dokud se nepřestane lepit na vařečku a stěny hrnce.
5. Do vychladlého těsta postupně vmícháme žloutky a vejce.
6. Poté vytvarujeme pravidelné noky asi 7 cm dlouhé, které vaříme v páře na vymaštěné děrované gastronádobě zhruba 5 minut.
7. Ihned po uvaření je potřeme rozpuštěným máslem a vychladíme.
Příprava pyré:
1. Oloupané mrkve nakrájíme na větší kousky, ochutíme solí, cukrem, pokapeme olivovým olejem a pečeme asi 30 minut na pečicím papíru při teplotě 160 °C doměkka.
2. Omyté brambory vložíme do pekáče s hrubozrnnou solí a pečeme doměkka (asi 30 minut) při teplotě 160 °C.
3. Brambory vydlabeme a společně s mrkví a převařenou smetanou rozmixujeme za tepla dohladka.
4. Ochutíme solí a zjemníme vmícháním měkkého másla.
2. Omyté brambory vložíme do pekáče s hrubozrnnou solí a pečeme doměkka (asi 30 minut) při teplotě 160 °C.
3. Brambory vydlabeme a společně s mrkví a převařenou smetanou rozmixujeme za tepla dohladka.
4. Ochutíme solí a zjemníme vmícháním měkkého másla.
Příprava doplňků:
1. Vodu a cukr svaříme na sirup a vložíme do něj očištěné a podélně překrojené šípky zbavené jadýrek.
2. Dle velikosti je povaříme v sirupu přibližně 5 minut a necháme je zchladnout.
3. Slaninu nakrájíme na obdélníčky 3 x 2 cm a opečeme na pánvi.
2. Dle velikosti je povaříme v sirupu přibližně 5 minut a necháme je zchladnout.
3. Slaninu nakrájíme na obdélníčky 3 x 2 cm a opečeme na pánvi.
Podávání:
1. Na střed teplého talíře z výšky nakapeme omáčku.
2. Do středu přeložíme špalíčky opečeného srnčího hřbetu a přiložíme k nim marinované šípky.
3. Na levou i pravou stranu servírujeme mrkvové pyré.
4. Teplý krupicový nok přeložíme mezi špalíky masa.
5. Pokrm doplníme shisso bylinkou a opečenou slaninou.
2. Do středu přeložíme špalíčky opečeného srnčího hřbetu a přiložíme k nim marinované šípky.
3. Na levou i pravou stranu servírujeme mrkvové pyré.
4. Teplý krupicový nok přeložíme mezi špalíky masa.
5. Pokrm doplníme shisso bylinkou a opečenou slaninou.