Domácí bramborové hranolky

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
3500g
METRO Chef brambory AGRIA nebo SUNITA150g
ocet kvasný8l
voda70g
sůl kamenná60g
cukr500g
olej na smaženíPostup přípravy
Předpříprava brambor (cca 75 minut):
Omyté brambory krájíme pomocí speciálního kráječe na hranolky a vkládáme je do studené vody. Hranolky promícháme, přeložíme do studené vody. V této vodě je necháme máčet cca 60 minut.
Zpařování hranolek (cca 20 minut):
Hranolky vyjmeme z vody a přeložíme je do hrnce se studenou vodou, ochucenou solí, cukrem a octem. Přivedeme pod bod varu (cca 90 °C) a táhneme, dokud hranolky nejdou ohnout. Poté je vyjmeme na čisté plátno, osušíme a následně vychladíme v nádobě s vodou a ledem.
Předsmažení (cca 4,5 minuty):
Hranolky předsmažíme v nahřáté fritéze na 145 °C cca 4,5 minuty, okapané opět zchlazujeme nebo zamrazujeme.
Dosmažení hranolek (cca 2–3 minuty)
Hranolky dosmažíme při teplotě 180–190 °C, vyjmeme z fritézy a necháme okapat.