Jablečné chutney

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Chutney:
150g
Šalotka50g
Zázvor čerstvý100ml
Olej rostlinný20g
Chilli čerstvé50g
Česnek čerstvý1g
Sůl kamenná100g
Cukr krupice200g
Víno bílé, suché50g
Rozinky500g
Jablka zelená500g
Jablka červená50g
Citron na šťávuPostup přípravy
Příprava surovin (cca 15 minut):
Šalotku, česnek, zázvor oloupeme, očistíme a vše nakrájíme na jemné kostičky. Chilli papričku částečně podélně rozkrojíme. Rozinky krátce ve vodě povaříme aby nám změkly a nabobtnaly. Jablka opláchneme, zbavíme je jadřinců a nakrájíme na kousky.
Příprava chutney (cca 10 minut):
Do pánve s nahřátým olejem vložíme nakrájenou šalotku, česnek, zázvor, chilli a lehce zpěníme. Poté přidáme špetku soli, cukr, víno a zavaříme. Dále přidáme rozinky a krátce povaříme, aby se chutě spojily. Nakonec přidáme nakrájená jablka a vaříme do změknutí. Část změklých jablek spolu s trochou tekutiny z pánve dáme do nádoby a rozmixujeme. Obě části jablek přendáme do misky, dochutíme citronovou šťávou a dáme vychladit. Hotové chutney můžeme zavařit do skleniček.
Servírování:
Jablečné chutney podáváme v mističce ke grilovaným masům nebo jako doplněk k sýrům.