Karlovarský knedlík

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1000g
bílé pečivo110g
hrubá mouka400ml
mléko4
vejce70g
máslo20g
listová petržel0,2g
muškátový oříšek20g
sůlPostup přípravy
Krok 1
Den staré pečivo nakrájíme na kostky o velikosti cca 1,5 cm a podle potřeby je zvlhčíme mlékem.
Krok 2
Petržel nakrájíme a smícháme s moukou, vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Do žloutků nastrouháme muškátový oríšek, osolíme a vyšleháme do pěny.
Krok 3
Z bílků ušleháme pevný sníh, opatrně ho spojíme se žloutky a po částech přidáváme mouku – těsto musí zustat nadýchané. Na závěr zlehka vmícháme nakrájené pečivo
Krok 4
Knedlík vaříme zabalený do potravinové fólie (nebo alobalu) 45 minut ve vodě při teplotě 80 °C, nebo 45 minut v páře při stejné teplotě (po 20 minutách obrátíme).
Krok 5
Uvařený knedlík necháme zchladnout, odstraníme fólii a potřeme jej rozpušteným máslem.
Gastro tip:
Správně připravený karlovarský knedlík je měkký a vláčný a vsakuje se do něj omáčka.
Poznámka:
Další recepty naleznete v knize Kulinářská inspirace, jejímž autorem je šéfkuchař makro Petr Stádník. Kuchařka je v prodeji exkluzivně na pobočkách makro.