Kysané zelí

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1kg
zelí (podzimní, krouhárenské)20g
sůlPostup přípravy
Krok 1
Zelí očistěte. Odstraňte svrchní listy, rozkrojte na půl a vykrojte koštál. Zelí nakrouhejte na kruhadle nebo na mandolíně.
Krok 2
Nakrouhané zelí dejte do velké mísy (nebo jiné nádoby) a přidejte odměřené množství soli. Zelí je poté potřeba pořádně promíchat a podrtit. Menší množství zvládnete ručně, vetší množství vemte tloukem nebo rovnou pošlapejte. Nasolené zelí nechte odležet, dokud nepustí šťávu.
Krok 3
Zelí postupně plňte do připravené nádoby na kvašení - zelák, sklenice s víčkem, nebo nádoba s kvasnou zátkou. Zelí ukládejte ve vrstvách a vždy pořádně upěchujte, co nejvíc to půjde.
Krok 4
Poslední vrstvu zelí zalijte zelnou šťávou, zatižte a nechte kvasit. Zelí musí být pod hladinou a nesmí být v kontaktu se vzduchem. Při teplotách okolo 15 °C to trvá 2 až 3 týdny. Při pokojové teplotě zelí kvasí rychleji (ale o to bouřlivěji, tak pozor na přetékající šťávu).