Nebramborový salát

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1
středně celý celer1
větší tuřín (nebo ředkev vodnice)1
mrkev (lze vynechat)1
vetší červená cibule1
hrnek hrášku285g
zakysaná smetanakvalitní šunka
4
vejce na tvrdokyselé okurky bez cukru (podle chuti)
sůl
pepř
lžíce hořčice bez cukru
1
větší žloutek1,5
lžičky šťávy z citronu1
lžička vinného octa1/4
lžičky hořčice bez cukru1/2
lžička soli3/4
hrnku olivového nebo avokádového olejePostup přípravy
Krok 1
Kořenovou zeleninu oloupeme, vložíme do většího hrnce s vodou a necháme uvařit doměkka.
Krok 2
Mezitím připravíme domácí majonézu – do vyšší nádoby vložíme žloutek, citronovou šťávu, ocet, hořčici a sůl. (Žloutek i olej pro přípravu majonézy musí mít pokojovou teplotu.)
Krok 3
Pomocí ručního šlehače směs šleháme, dokud se nevytvoří světle žlutá hmota.
Krok 4
První čtvrtku hrnku oleje přidáváme po lžičkách vždy jen pár kapek, vše dobře prošleháme. Zbylý olej za neustálého šlehání opatrně přiléváme do směsi, dokud se nevytvoří tuhá majonéza. Hotovou majonézu necháme vychladnout v lednici.
Krok 5
Uvařenou zeleninu nakrájíme na menší kostičky a vložíme do větší mísy. Přidáme hrášek, najemno nakrájenou cibulku, šunku, na kostičky nakrájená vejce, nakrájené okurky, zakysanou smetanu, domácí majonézu, hořčici, sůl a pepř a vše důkladně a opatrně promícháme.
Krok 6
Necháme přes noc uležet v lednici a podáváme s pořádným kusem ryby nebo masa.