Šťouchané brambory s kaštany

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1kg
brambor (varný typ A)300g
oloupané jedlé kaštany200g
máslo2
lžíce cukru1
pomerančmuškátový oříšek
stonek kerblíku
sůl
pepř
Postup přípravy
Krok 1
Brambory oloupáme, omyjeme a nakrájíme je na kostičky velikosti vlašského ořechu. Spolu s kaštany je ve velkém množství osolené vody vaříme doměkka – bramborám stačí 20 minut, kaštany se vaří déle.
Krok 2
Uvařené brambory slijeme, necháme trochu odpařit a důkladně rozmačkáme. Přidáme máslo nakrájené na malé špalíčky, směs okořeníme solí, pepřem a čerstvým muškátovým oříškem.
Krok 3
Z pomeranče vymačkáme šťávu. Oloupané kaštany necháme na pánvi zkaramelizovat v cukru. Jakmile zhnědne, zalijeme je pomerančovou šťávou a zredukujeme ji na sirup.
Krok 4
Přidáme máslo a nastrouhanou pomerančovou kůru (většina pomerančů je chemicky ošetřená, proto je předem umyjeme kartáčkem pod tekoucí teplou vodou). Po mírném zchladnutí kaštany nasekáme nadrobno.
Krok 5
Před podáváním vmícháme do brambor nasekaný kerblík a servírujeme s masem libovolného typu i úpravy a sekanými opečenými kaštany.