Velikonoční nádivka
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
5
špaldové žemle200g
vařené uzené maso200ml
mléko4
vejce75g
máslo2
hrsti kopřiv1
hrsti listové petrželesůl
pepř
muškátový oříšek
máslo na vymazání formy
Postup přípravy
Krok 1
Pečivo nakrájejte na malé kostky. Dejte na plech a vysušte při teplotě 150 °C (asi 15 až 20 minut). Troubu rozehřejte na 180 °C.
Krok 2
Kopřivy spařte ve vroucí vodě. Sceďte a ihned zchlaďte ve studené vodě. Znovu sceďte, vymačkejte přebytečnou vodu a nakrájejte. Petržel nasekejte nadrobno. Uzené maso nakrájejte na kousky.
Krok 3
Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky rozšlehejte v míse. Bílky se špetkou soli vyšlehejte na tuhý sníh. Máslo rozpusťte v rendlíku. Kulatou formu na koláč nebo pekáček vymažte máslem.
Krok 4
Do mísy dejte pečivo. Zalijte mlékem a opatrně promíchejte. Přidejte uzené maso, petržel, spařené kopřivy, žloutky a máslo. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Krok 5
Opatrně promíchejte. Přidejte menší část sněhu z bílků a jemně promíchejte. Poté přidejte zbytek sněhu a znovu jemně zapracujte. Připravenou směs dejte do vymazané formy a rovnoměrně rozložte. Dejte do trouby a upečte dozlatova (asi 30 minut).