Zapečené smetanové brambory
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Smetanové brambory:
1500g
Brambory, varný typ B300g
Smetana 33%15g
Sůl kamennáPostup přípravy
Příprava smetanových brambor (cca 60 minut):
Oloupané, omyté brambory nakrájíme na tenké plátky o síle 2mm. Do nádoby nalijeme smetanu, přivedeme ji k varu a smícháme ji s plátky brambor, které osolíme. Vše společně krátce povaříme. Takto ochucené brambory naskládáme do gastronádoby (všude musí být stejná vrstva) a přikryté pečeme na 165°C 35 minut. Poté brambory odkryjeme a dopékáme. Na povrchu jsou brambory krásně zlatavé, křupavé. Pečené brambory necháme vychladnout, nakrájíme na porce a při servírování je regenerujeme.