Bramborový krém s pórkem
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1 500g
Brambory, varný typ C1 000g
Pórek1 500g
Vývar zeleninový, vlastní výroba150g
Máslo 82%30g
Sůl kamenná500g
Smetana 30%1g
Pepř bílý, mletýZjemnění:
50g
Máslo 82%Sláma:
150g
Pórek (odkrojená část)200g
Olej na smaženíDoplněk:
150g
Pórek (odkrojená část)Postup přípravy
Příprava polévky (cca 45 minut):
Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky, pórek podélně překrojíme, pečlivě omyjeme, odkrojíme tmavě zelenou část a odložíme ji stranou. Zbylou část pórku nakrájíme na kolečka 1 cm široké. Máslo rozpustíme v kastrolu a orestujeme na něm pórek dosklovata, přidáme brambory a vše zalijeme zeleninovým vývarem. Ochutíme solí, bílým pepřem a vaříme doměkka. Následně vše rozmixujeme do hladké konzistence, přecedíme přes cedník, přidáme smetanu a již pouze krátce zavaříme. Nakonec polévku zjemníme vmícháním kostiček vychlazeného másla.
Příprava pórkové slámy (cca 10 minut):
Očištěný pórek nakrájíme podélně na jemné nudličky asi 6 cm dlouhé a usmažíme je v oleji do hlehce nazlátlé barvy. Necháme je okapat na kuchyňské papírové utěrce a poté servírujeme.
Příprava doplňku:
Světle zelenou část pórku nakrájíme na jemná kolečka a při servírování jimi doplníme polévku.
Servírování:
Horkou polévku naléváme do talíře či polévkové misky, doplníme ji smaženou slámou z pórku a na kolečka nakrájeným čerstvým pórkem.