Dýňová polévka
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1500g
máslová dýně1000ml
zeleninový vývar100ml
extra panenský olivový olej 250ml
smetan 33%200g
banánová šalotka150g
máslo 82%150g
dýňová semínka100ml
crème fraîche40g
čerstvý česnek20ml
dýňový olej20g
sůlcelý černý pepř
Postup přípravy
1. Rozkrájenou a oloupanou dýni dáme na plech vyložený alobalem a přidáme nahrubo nakrájenou šalotku a rozdrcený stroužek česneku.
2. Směs pokapeme olivovým olejem, osolíme a zabalíme do alobalu. Poté balíček vložíme do předehřáté trouby na 180°C asi na 50 minut.
3. Až bude směs upečená, v hnrci nebo mixovací nádobě ji zalijeme teplým zeleninovým vývarem. Poté ji rozmixujeme dohladka.
4. Do polévky vmícháme crème fraîche, zatuhlé kostičky másla, a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem z mlýnku.
5. Na pánvičce nasucho opečeme dýňová semínka a při podávání je přidáváme do polévky. Nakonec polévku dochutíme a dozdobíme dýňovým olejem.
2. Směs pokapeme olivovým olejem, osolíme a zabalíme do alobalu. Poté balíček vložíme do předehřáté trouby na 180°C asi na 50 minut.
3. Až bude směs upečená, v hnrci nebo mixovací nádobě ji zalijeme teplým zeleninovým vývarem. Poté ji rozmixujeme dohladka.
4. Do polévky vmícháme crème fraîche, zatuhlé kostičky másla, a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem z mlýnku.
5. Na pánvičce nasucho opečeme dýňová semínka a při podávání je přidáváme do polévky. Nakonec polévku dochutíme a dozdobíme dýňovým olejem.