Hovězí consommé
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1500g
hovězí kosti750g
hovězí na polévku6l
studené vody2
cibule, nejlépe španělské150g
celer150g
mrkev1
svazek petrželových stonků1
hlavička česneku1
pórek2
houby2
bobkové listy6
hřebíčků1
lžíce pepře1
lžíce solišpetka cukru
1000g
libové hovězí150g
mrkev200g
celer1
pórek4
vaječné bílkysůl, pepř
Postup přípravy
1. Hovězí kosti nejprve 20 minut pečeme v troubě předehřáté na 180 °C.
2. Rozpůlené cibule položíme na pánev řeznou plochou dolů a dobře je opečeme.
3. Kosti a hovězí maso na polévku vložíme do poloviny studené vody spolu s česnekem a cibulí.
4. Vodu osolíme, přidáme špetku cukru a přivedeme k varu. Necháme dvě hodiny vařit na mírném ohni a průběžně sbíráme pěnu.
5. Zeleninu a houby nakrájíme na kousky o velikosti vlašského ořechu a vložíme je do vývaru. Dolijeme studenou vodou a přidáme koření.
6. Mírně povaříme bez pokličky při střední teplotě asi 4–8 hodin a z povrchu průběžně sbíráme kalnou hmotu.
7. Vyndáme maso, vývar přecedíme, necháme ho vychladnout a pak sebereme přebytečný tuk.
8. Maso a zeleninu určené k pročištění vývaru umeleme.
9. Lehce ušleháme bílky, abychom zvýšili jejich objem, a dobře je vmícháme do umletého masa a zeleniny.
10. Pročišťující směs přidáme do studeného vývaru a promícháme. Směs pomalu přivedeme k varu.
11. Vaříme 90–120 minut, než všechny nečistoty vyplavou na povrch. Čas od času opatrně seškrabujeme dno hrnce a sbíráme nečistoty, abychom zabránili připalování.
12. Hotové consommé necháme vychladnout a pak je přecedíme přes jemné plátno.
2. Rozpůlené cibule položíme na pánev řeznou plochou dolů a dobře je opečeme.
3. Kosti a hovězí maso na polévku vložíme do poloviny studené vody spolu s česnekem a cibulí.
4. Vodu osolíme, přidáme špetku cukru a přivedeme k varu. Necháme dvě hodiny vařit na mírném ohni a průběžně sbíráme pěnu.
5. Zeleninu a houby nakrájíme na kousky o velikosti vlašského ořechu a vložíme je do vývaru. Dolijeme studenou vodou a přidáme koření.
6. Mírně povaříme bez pokličky při střední teplotě asi 4–8 hodin a z povrchu průběžně sbíráme kalnou hmotu.
7. Vyndáme maso, vývar přecedíme, necháme ho vychladnout a pak sebereme přebytečný tuk.
8. Maso a zeleninu určené k pročištění vývaru umeleme.
9. Lehce ušleháme bílky, abychom zvýšili jejich objem, a dobře je vmícháme do umletého masa a zeleniny.
10. Pročišťující směs přidáme do studeného vývaru a promícháme. Směs pomalu přivedeme k varu.
11. Vaříme 90–120 minut, než všechny nečistoty vyplavou na povrch. Čas od času opatrně seškrabujeme dno hrnce a sbíráme nečistoty, abychom zabránili připalování.
12. Hotové consommé necháme vychladnout a pak je přecedíme přes jemné plátno.