Hovězí vývar s játrovou rýží

Hovězí vývar s játrovou rýží
Doba přípravy8 hod 30 min
NáročnostLehká
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
2000g
hovězích kostí
500g
hovězí ořez
3000g
voda
150g
mrkev
150g
celerová bulva
125g
kořenová petržel
75g
pórek
75g
žlutá cibule
35g
máslo 82%
0,5g
celá černý pepř
0,05g
celé nové koření
12g
kamenná sůl
40g
ztužený tuk
250g
chlazená vepřová játra
50g
strouhanka z bílého pečiva
70g
žlutá cibule
25g
hladká mouka
25g
čerstvý česnek
1g
kamenná sůl
50g
vejce
0,2g
sušená majoránka
0,5g
celý černý pepř
25g
máslo 82%
50g
pórek
70g
mrkev
50g
celer bulva

Postup přípravy

Příprava kostí a masa (cca 20 minut):
1. Omyté kosti rychle spaříme ve vroucí vodě, poté je propláchneme čistou vodou a necháme okapat v děrované gastronádobě.
2. Hovězí ořez nakrájíme na malé kousky.
Příprava zeleniny (cca 15 minut):
Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na větší kusy a orestujeme ji na másle a tuku do lehce nahnědlé barvy.
Příprava vývaru (cca 6-8 hodin):
1. Orestovanou zeleninu zalijeme studenou vodou, přidáme spařené kosti, nakrájené maso a zalijeme vše studenou vodou.
2. Vývar rychle zavaříme a pěnu, která se vytváří na povrchu, odstraňujeme naběračkou. Tato pěna jsou v podstatě sražené bílkoviny, které se musejí odstranit z vývaru, protože jinak vývar zakalí a ovlivní i jeho chuť.
3. Poté teprve přidáme koření, sůl, snížíme příkon tepla a dále vaříme „táhnutím“. Tento výraz znamená, že voda je mírně pod bodem varu a ode dna se občas vynoří bublina. Vývar vaříme táhnutím asi 8 hodin. NEMÍCHÁME!
4. Poté vývar vypneme a necháme usadit možné kaly na dno a částečně necháme zchladnout.
5. Následně jej přecedíme přes jemný cedník s plátýnkem pomocí naběračky (nebo tak, aby se obsah co nejméně pohyboval), aby se nám vzniklý vývar nezakalil.
6. Nakonec vývar vychladíme a z povrchu odstraníme přebytečný tuk.7. Správně připravený vývar je jantarově zlatý, čirý, s malými tukovými očky na hladině.
Příprava játrové rýže (cca 30 minut):
1. Očištěná vepřová játra nakrájíme na kousky a semeleme je společně s oloupaným česnekem a cibulí.
2. Vložíme do mísy, přidáme vejce, mouku, sůl, čerstvě mletý pepř, měkké máslo a majoránku. 
3. Vše promícháme a vzniklou hmotu protlačujeme přes tvořítko do vroucí ochucené vody. 
4. Vaříme asi 5 minut doměkka.
5. Poté rýži vyjmeme podběrákem a vložíme do vývaru tzv. pracovního (v tomto vývaru rýži uchováme do servírování, ale nepodáváme ho).
Příprava zeleninové vložky (cca 10 minut):
1. Oloupanou mrkev a celer nakrájíme na větší plátky a uvaříme doměkka ve vývaru (pracovním).
2. Očištěný pórek nakrájíme na širší nudle a spaříme. 
3. Takto připravenou zeleninu vkládáme do polévky při servírování.
Servírování:
Do horkého talíře servírujeme horký vývar, do kterého vložíme teplou játrovou rýži se zeleninou.
makro Akademie

makro akademie

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty na polévky

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je