Hovězí vývar s játrovou rýží
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
2000g
hovězích kostí500g
hovězí ořez3000g
voda150g
mrkev150g
celerová bulva125g
kořenová petržel75g
pórek75g
žlutá cibule35g
máslo 82%0,5g
celá černý pepř0,05g
celé nové koření12g
kamenná sůl40g
ztužený tuk250g
chlazená vepřová játra50g
strouhanka z bílého pečiva70g
žlutá cibule25g
hladká mouka25g
čerstvý česnek1g
kamenná sůl50g
vejce0,2g
sušená majoránka0,5g
celý černý pepř25g
máslo 82%50g
pórek70g
mrkev50g
celer bulvaPostup přípravy
Příprava kostí a masa (cca 20 minut):
1. Omyté kosti rychle spaříme ve vroucí vodě, poté je propláchneme čistou vodou a necháme okapat v děrované gastronádobě.
2. Hovězí ořez nakrájíme na malé kousky.
2. Hovězí ořez nakrájíme na malé kousky.
Příprava zeleniny (cca 15 minut):
Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na větší kusy a orestujeme ji na másle a tuku do lehce nahnědlé barvy.
Příprava vývaru (cca 6-8 hodin):
1. Orestovanou zeleninu zalijeme studenou vodou, přidáme spařené kosti, nakrájené maso a zalijeme vše studenou vodou.
2. Vývar rychle zavaříme a pěnu, která se vytváří na povrchu, odstraňujeme naběračkou. Tato pěna jsou v podstatě sražené bílkoviny, které se musejí odstranit z vývaru, protože jinak vývar zakalí a ovlivní i jeho chuť.
3. Poté teprve přidáme koření, sůl, snížíme příkon tepla a dále vaříme „táhnutím“. Tento výraz znamená, že voda je mírně pod bodem varu a ode dna se občas vynoří bublina. Vývar vaříme táhnutím asi 8 hodin. NEMÍCHÁME!
4. Poté vývar vypneme a necháme usadit možné kaly na dno a částečně necháme zchladnout.
5. Následně jej přecedíme přes jemný cedník s plátýnkem pomocí naběračky (nebo tak, aby se obsah co nejméně pohyboval), aby se nám vzniklý vývar nezakalil.
6. Nakonec vývar vychladíme a z povrchu odstraníme přebytečný tuk.7. Správně připravený vývar je jantarově zlatý, čirý, s malými tukovými očky na hladině.
2. Vývar rychle zavaříme a pěnu, která se vytváří na povrchu, odstraňujeme naběračkou. Tato pěna jsou v podstatě sražené bílkoviny, které se musejí odstranit z vývaru, protože jinak vývar zakalí a ovlivní i jeho chuť.
3. Poté teprve přidáme koření, sůl, snížíme příkon tepla a dále vaříme „táhnutím“. Tento výraz znamená, že voda je mírně pod bodem varu a ode dna se občas vynoří bublina. Vývar vaříme táhnutím asi 8 hodin. NEMÍCHÁME!
4. Poté vývar vypneme a necháme usadit možné kaly na dno a částečně necháme zchladnout.
5. Následně jej přecedíme přes jemný cedník s plátýnkem pomocí naběračky (nebo tak, aby se obsah co nejméně pohyboval), aby se nám vzniklý vývar nezakalil.
6. Nakonec vývar vychladíme a z povrchu odstraníme přebytečný tuk.7. Správně připravený vývar je jantarově zlatý, čirý, s malými tukovými očky na hladině.
Příprava játrové rýže (cca 30 minut):
1. Očištěná vepřová játra nakrájíme na kousky a semeleme je společně s oloupaným česnekem a cibulí.
2. Vložíme do mísy, přidáme vejce, mouku, sůl, čerstvě mletý pepř, měkké máslo a majoránku.
3. Vše promícháme a vzniklou hmotu protlačujeme přes tvořítko do vroucí ochucené vody.
4. Vaříme asi 5 minut doměkka.
5. Poté rýži vyjmeme podběrákem a vložíme do vývaru tzv. pracovního (v tomto vývaru rýži uchováme do servírování, ale nepodáváme ho).
2. Vložíme do mísy, přidáme vejce, mouku, sůl, čerstvě mletý pepř, měkké máslo a majoránku.
3. Vše promícháme a vzniklou hmotu protlačujeme přes tvořítko do vroucí ochucené vody.
4. Vaříme asi 5 minut doměkka.
5. Poté rýži vyjmeme podběrákem a vložíme do vývaru tzv. pracovního (v tomto vývaru rýži uchováme do servírování, ale nepodáváme ho).
Příprava zeleninové vložky (cca 10 minut):
1. Oloupanou mrkev a celer nakrájíme na větší plátky a uvaříme doměkka ve vývaru (pracovním).
2. Očištěný pórek nakrájíme na širší nudle a spaříme.
3. Takto připravenou zeleninu vkládáme do polévky při servírování.
2. Očištěný pórek nakrájíme na širší nudle a spaříme.
3. Takto připravenou zeleninu vkládáme do polévky při servírování.
Servírování:
Do horkého talíře servírujeme horký vývar, do kterého vložíme teplou játrovou rýži se zeleninou.