Kaldoun
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
200g
žemle100g
vejce (cca 2ks)60ml
polotučné mléko30g
máslo30g
strouhanka10g
petrželová nať1000g
kuřecí drůbky1500g
voda60g
ztužený tuk80g
mrkev80g
celer70g
řapíkatý celer50g
petržel50g
pór40g
cibule0,5g
celé nové koření0,5g
celý černý pepř0,1g
bobkový list15g
sůl1300ml
vývar z drůbků150ml
smetana 30%120g
hladká mouka100g
máslo0,1g
celý bílý pepř0,1g
muškátový oříšek10g
sůl300g
květák250g
mrkev50g
máslo10g
listová petržel1g
sůlPostup přípravy
Knedlíčky:
1.Žemli nakrájíme na kostičky a zvlhčíme mlékem. Změklé máslo rozšleháme se žloutky, ochutíme solí, nastrouhaným muškátovým oříškem a smícháme ho s kostičkami žemle.
2. Z bílku vyšleháme pevný sníh. Strouhanku smícháme s pokrájenou petrželovou natí. Pevný sníh opatrně promícháme s kostičkami žemle, zasypeme směsí strouhanky a petržele.
3. Vše smícháme dohromady a vypracujeme měkkou soudržnou hmotu, z níž vytvarujeme knedlíčky. Ruce průbežne namáčíme do studené vody, aby se s těstem lépe pracovalo a nelepilo se na ruce.
4. Knedlíčky vaříme „táhnutím“ v osolené vode nebo na páře asi 6 minut. Následně je vyjmeme a při podávání vkládáme do polévky.
2. Z bílku vyšleháme pevný sníh. Strouhanku smícháme s pokrájenou petrželovou natí. Pevný sníh opatrně promícháme s kostičkami žemle, zasypeme směsí strouhanky a petržele.
3. Vše smícháme dohromady a vypracujeme měkkou soudržnou hmotu, z níž vytvarujeme knedlíčky. Ruce průbežne namáčíme do studené vody, aby se s těstem lépe pracovalo a nelepilo se na ruce.
4. Knedlíčky vaříme „táhnutím“ v osolené vode nebo na páře asi 6 minut. Následně je vyjmeme a při podávání vkládáme do polévky.
Vývar:
1. Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na větší kusy a orestujeme ji na tuku do nahnědlé barvy. Omyté drůbky rychle spaříme ve vroucí vodě, propláchneme čistou vodou a necháme okapat v děrované gastronádobě.
2. Orestovanou zeleninu zalijeme studenou vodou, přidáme spařené drůbky a vše znovu zalijeme studenou vodou.
3. Vývar rychle zavaříme a pěnu, která se vytváří na povrchu, odstraňujeme naběračkou. Jde o sražené bílkoviny, které musíme z vývaru odstranit, protože jinak ho zakalí a ovlivní jeho chuť.
4. Poté přidáme koření, sůl, snížíme příkon tepla a dále vaříme „táhnutím” – voda je mírně pod bodem varu a ode dna se občas vynoří bublina.
5. Vývar takto vaříme asi 3 hodiny a během této doby jej nemícháme. Poté necháme částečně zchladnout, možné kaly se mezitím usadí na dno.
6. Následně vývar přecedíme přes jemný cedník s plátýnkem pomocí naběračky (nebo tak, aby se obsah co nejméně pohyboval), aby se nezakalil.
7. Nakonec jej vychladíme a z povrchu odstraníme přebytečný tuk. Uvařené žaludky a srdíčka dočistíme a maso nakrájíme na kousky.
2. Orestovanou zeleninu zalijeme studenou vodou, přidáme spařené drůbky a vše znovu zalijeme studenou vodou.
3. Vývar rychle zavaříme a pěnu, která se vytváří na povrchu, odstraňujeme naběračkou. Jde o sražené bílkoviny, které musíme z vývaru odstranit, protože jinak ho zakalí a ovlivní jeho chuť.
4. Poté přidáme koření, sůl, snížíme příkon tepla a dále vaříme „táhnutím” – voda je mírně pod bodem varu a ode dna se občas vynoří bublina.
5. Vývar takto vaříme asi 3 hodiny a během této doby jej nemícháme. Poté necháme částečně zchladnout, možné kaly se mezitím usadí na dno.
6. Následně vývar přecedíme přes jemný cedník s plátýnkem pomocí naběračky (nebo tak, aby se obsah co nejméně pohyboval), aby se nezakalil.
7. Nakonec jej vychladíme a z povrchu odstraníme přebytečný tuk. Uvařené žaludky a srdíčka dočistíme a maso nakrájíme na kousky.
Zeleninová vložka:
1. Očištěný květák rozebereme na malé růžičky, oloupanou mrkev omyjeme a nakrájíme na šikmé řezy.
2. Zeleninu krátce orestujeme na másle, vložíme do procezené polévky a uvaříme na skus.
2. Zeleninu krátce orestujeme na másle, vložíme do procezené polévky a uvaříme na skus.
Kaldoun:
1. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji připraveným vývarem a necháme provařit přibližně 15 minut.
2. Polévku ochutíme čerstvě mletým pepřem z mlýnku, nastrouhaným muškátovým oříškem a solí. Krátce ji povaříme a poté zjemníme smetanou – konzistence by měla být lehce krémová.
3. Nakonec do kaldounu vložíme nakrájené maso ze srdíček a žaludků.
2. Polévku ochutíme čerstvě mletým pepřem z mlýnku, nastrouhaným muškátovým oříškem a solí. Krátce ji povaříme a poté zjemníme smetanou – konzistence by měla být lehce krémová.
3. Nakonec do kaldounu vložíme nakrájené maso ze srdíček a žaludků.
Podávání:
Horký kaldoun servírujeme v hlubokém talíři. Při servírování vložíme žemlový knedlíček a polévku doplníme sekanou petrželovou natí.