Krémová chřestová polévka
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1000g
bílý chřest (použijeme i dřevnaté konce a slupky)220g
šalotka100g
máslo200g
brambor (varný typ C)700ml
domácí zeleninový vývar250ml
polotučné mléko70ml
suché bílé víno10g
sůl Fleur de Serl100ml
smetana 33% na zjemnění100g
máslo100g
extra panenský olivový olej500g
oloupaný zelený chřest500g
oloupaný bílý chřest20g
listová petržel200g
bílé pečivo na krutony50g
extra panenský olivový olejPostup přípravy
1) Chřest pomocí škrabky oloupeme od špiček k silnějšímu dřevnatému konci.
2) Tato část je asi 3 cm dlouhá a musí se odříznout nožem. Ze slupek a dřevnatých konců připravíme polévku, oloupaný chřest uchováme na ozdobu polévky či na jiné pokrmy.
3) Šalotku nakrájíme na jemné plátky a orestujeme na másle doměkka. Osolíme, přidáme slupky a dřevnaté konce z chřestu, na jemné plátky nakrájené brambory, promícháme, zastříkneme vínem a necháme lehce odpařit.
4) Poté zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme vše doměkka.
5) Pak polévku rozmixujeme dohladka, přecedíme, a je-li potřeba, naředíme trochou mléka.
6) Převaříme a zjemníme smetanou spolu s máslem.
7) Krutony připravíme z bílých baget, které nadrobíme na kousky a lehce na plechu zastříkneme olivovým olejem.
8) Následně je rozpékáme v troubě na 200 °C 4 minuty.
2) Tato část je asi 3 cm dlouhá a musí se odříznout nožem. Ze slupek a dřevnatých konců připravíme polévku, oloupaný chřest uchováme na ozdobu polévky či na jiné pokrmy.
3) Šalotku nakrájíme na jemné plátky a orestujeme na másle doměkka. Osolíme, přidáme slupky a dřevnaté konce z chřestu, na jemné plátky nakrájené brambory, promícháme, zastříkneme vínem a necháme lehce odpařit.
4) Poté zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme vše doměkka.
5) Pak polévku rozmixujeme dohladka, přecedíme, a je-li potřeba, naředíme trochou mléka.
6) Převaříme a zjemníme smetanou spolu s máslem.
7) Krutony připravíme z bílých baget, které nadrobíme na kousky a lehce na plechu zastříkneme olivovým olejem.
8) Následně je rozpékáme v troubě na 200 °C 4 minuty.
Podávání:
Teplou polévku lehce vymixujeme, aby byla mírně napěněná. Přidáme pečené krutony, špičky povařeného chřestu a doplníme lístky listové petržele.