Polévka Tom Kha Kai
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
500g
kuřecí prsa bez kosti500ml
kuřecí vývar500ml
kokosové mléko500g
čerstvá rajčata300g
mrkev100ml
slunečnicový olej100g
červená kari pasta60g
limetka na šťávu50g
čerstvý koriandr50g
palmový cukr40g
čerstvý galandal40g
čerstvý zázvor40ml
rybí omáčka30g
citronová tráva5g
limetkové listy8ml
sojová omáčkaPostup přípravy
Příprava polévky:
1. V hrnci si na oleji orestujeme červenou kari pastu, přidáme na plátky nakrájený omytý čerstvý zázvor, galangalový oddenek nakrájený na kolečka, limetkové listy a vše zalijeme kuřecím vývarem.
2. Poté přidáme kokosové mléko, rybí omáčku, sojovou omáčku, ve vodě rozpuštěný palmový cukr a sůl, a takto připravený základ krátce (cca 3 minuty) povaříme.
3. Oloupanou mrkev si nakrájíme na výseče (můžeme použít i karblovací nůž, aby výseče lépe vypadaly) a vložíme do polévky. Očištěnou hlívu natrháme, rajčata spaříme ve vodě a oloupeme. Poté je nakrájíme na čtvrtky.
4. U čerstvého koriandru odrojíme konce stonků a vložíme je do polévky. Citronovou trávu po celé délce naklepeme střenkou nože, nakrájíme na špalíky a taktéž vložíme do polévky.
5. Jakmile je mrkev skoro měkká, nakrájíme kuřecí maso na nudličky cca 1 cm silné a přidáme je do polévky. Po dvou minutách vaření kuřecího masa polévku dochutíme limetkovou šťávou a ihned servírujeme.
2. Poté přidáme kokosové mléko, rybí omáčku, sojovou omáčku, ve vodě rozpuštěný palmový cukr a sůl, a takto připravený základ krátce (cca 3 minuty) povaříme.
3. Oloupanou mrkev si nakrájíme na výseče (můžeme použít i karblovací nůž, aby výseče lépe vypadaly) a vložíme do polévky. Očištěnou hlívu natrháme, rajčata spaříme ve vodě a oloupeme. Poté je nakrájíme na čtvrtky.
4. U čerstvého koriandru odrojíme konce stonků a vložíme je do polévky. Citronovou trávu po celé délce naklepeme střenkou nože, nakrájíme na špalíky a taktéž vložíme do polévky.
5. Jakmile je mrkev skoro měkká, nakrájíme kuřecí maso na nudličky cca 1 cm silné a přidáme je do polévky. Po dvou minutách vaření kuřecího masa polévku dochutíme limetkovou šťávou a ihned servírujeme.
Servírování:
Do teplé polévkové misky vložíme natrhanou hlívu ústřičnou, čerstvá oloupaná rajčata, listy thajské bazalky a vše zalijeme horkou polévkou. Pokrm doplníme čerstvým koriandrem, případně ještě kouskem chilli.