Polévka Tom Kha s krevetami
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1kg
kuřecí kosti3kg
voda95g
stonků citronové trávy 100g
čerstvý zázvor12g
limetové listy6g
chilli papričky500g
hlíva ustřičná400g
cherry rajčata220g
loupané mražené krevety90g
třtinový cukr150g
rybí omáčka50g
limetka10g
čerstvý koriandr50g
chilli pasta200g
kokosové mléko5g
slunečnicový olej5g
kamenná sůl25g
česnekPostup přípravy
Příprava vývaru:
1. Opláchnuté kuřecí kosti vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.
2. Vývar vaříme na mírném plameni 2–3 hodiny. Pěnu, která se vytvoří na povrchu, odstraníme pomocí naběračky.
3. Hotový vývar scedíme.
2. Vývar vaříme na mírném plameni 2–3 hodiny. Pěnu, která se vytvoří na povrchu, odstraníme pomocí naběračky.
3. Hotový vývar scedíme.
Příprava polévky:
1. Ve větším hrnci rozpálíme slunečnicový olej, vložíme chilli pastu, nasekané a jadérek zbavené chilli, prolisovaný česnek, na kolečka nakrájený zázvor a cukr. Ještě přidáme rybí omáčku.
2. Vše prudce a krátce orestujeme a zalijeme hotovým vývarem.
3. Přidáme napůl nakrájené stonky citronové trávy, limetové listy a vše za občasného míchání pomalu přivedeme k varu.
4. Následně přidáme nakrájenou hlívu ústřičnou. Polévku necháme vařit na mírném plameni 20–30 minut.
5. Poté vyjmeme větší kusy citronové trávy, zázvor a limetové listy. Na závěr přidáme nasekané stonky koriandru, cherry rajčata, krevety a necháme vařit dalších 5 minut.
6. Poté polévku dochutíme kokosovým mlékem, čerstvým chilli, limetovou šťávou a popřípadně solí. Nakonec servírujeme a ozdobíme nasekanými lístky koriandru.
2. Vše prudce a krátce orestujeme a zalijeme hotovým vývarem.
3. Přidáme napůl nakrájené stonky citronové trávy, limetové listy a vše za občasného míchání pomalu přivedeme k varu.
4. Následně přidáme nakrájenou hlívu ústřičnou. Polévku necháme vařit na mírném plameni 20–30 minut.
5. Poté vyjmeme větší kusy citronové trávy, zázvor a limetové listy. Na závěr přidáme nasekané stonky koriandru, cherry rajčata, krevety a necháme vařit dalších 5 minut.
6. Poté polévku dochutíme kokosovým mlékem, čerstvým chilli, limetovou šťávou a popřípadně solí. Nakonec servírujeme a ozdobíme nasekanými lístky koriandru.