Polévka z červené čočky
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
270g
loupaná červená čočka500ml
kuřecí vývar300g
mrkev170g
rajče100g
cibule20g
sůl15ml
olivový olej10g
petrželová nať5g
mletý římský kmín5g
čerstvý tymián4g
stroužky česneku2g
stonky řapíkatého celeru1500ml
vodaPostup přípravy
1. Ve velkém hrnci rozehřejeme olivový olej a dozlatova na něm osmahneme nakrájenou cibuli.
2. Přidáme kostičky mrkve, oloupaná rajčata, pokrájené řapíky celeru a překrájený česnek. Vše ochutíme římským kmínem a solí a za stálého míchání zeleninu orestujeme.
3. Poté přidáme čočku a vše zalijeme vodou a vývarem. Vaříme zhruba 10–15 minut, dokud čočka nezměkne.
4. Na závěr polévku dochutíme solí, pepřem, tymiánem a posypeme nasekanou petrželovou natí.
2. Přidáme kostičky mrkve, oloupaná rajčata, pokrájené řapíky celeru a překrájený česnek. Vše ochutíme římským kmínem a solí a za stálého míchání zeleninu orestujeme.
3. Poté přidáme čočku a vše zalijeme vodou a vývarem. Vaříme zhruba 10–15 minut, dokud čočka nezměkne.
4. Na závěr polévku dochutíme solí, pepřem, tymiánem a posypeme nasekanou petrželovou natí.
Poznámka:
Červená čočka se v převážné většině používá v loupané formě. Má mírně nasládlou chuť a je velm dobře stravitelná. Není třeba ji namáčet, její příprava zabere zhruba 10-15 minut, při vaření má tendenci se rozpadat. Hodí se k přípravě polévek, kaší, pomazánek, salátů a používá se také k zahušťování.