Polévka z lišek
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
110g
Šalotka100g
Máslo 82%500g
Brambory (varný typ B)1500g
Kuřecí vývar, vlastní výroba400g
Lišky čerstvé400g
Máslo 82%10g
Petržel listová150g
Smetana ke šlehání 31%150g
Máslo přepuštěné120g
Pórek8g
Sůl kamennáPostup přípravy
Příprava hub (cca 10 min)
Lišky důkladně očistíme od zbytků zeminy. Malé lišky si dáme stranou a použijeme později jako vložku do polévky. Ty větší orestujeme zprudka v hrnci a na přepuštěném másle dozlatova a vyndáme z hrnce.
Příprava polévky (cca 20 min)
1. Oloupanou šalotku zbavenou kořínků nakrájíme na plátky, to samé uděláme s brambory. Vše osolíme a orestujeme na másle s olivovým olejem doměkka v hrnci po liškách. Přidáme na plátky krájený pórek, česnek a znovu orestujeme doměkka. Vše zalijeme kuřecím vývarem. Do hrnce přidáme orestované lišky a pozvolna vaříme doměkka za občasného promíchání.
2. Když je vše uvařené doměkka, 1/3 tekutiny scedíme a ponecháme ji stranou. Zbylé 2/3 rozmixujeme v hladkou hustou polévku. Konzistenci upravíme dle potřeby pomocí zbytku z 1/3 odcezeného základu. Před výdejem přidáme vyšlehanou smetanu na zjemnění, popřípadě dosolíme. Polévku už poté nevaříme.
2. Když je vše uvařené doměkka, 1/3 tekutiny scedíme a ponecháme ji stranou. Zbylé 2/3 rozmixujeme v hladkou hustou polévku. Konzistenci upravíme dle potřeby pomocí zbytku z 1/3 odcezeného základu. Před výdejem přidáme vyšlehanou smetanu na zjemnění, popřípadě dosolíme. Polévku už poté nevaříme.
Servírování:
Polévku přihřejeme, zjemníme vyšlehanou smetanou a nalijeme ji do nahřátého talíře, navrch doplníme nočky z vyšlehané smetany, snítkou petrželky a na másle čerstvě orestovanými liškami.
Komentář kuchaře:
1. Pro správné uvolnění chutí je při přípravě základu důležité připravovat jej pozvolna a na dostatečném množství tuku. Budete-li použivat mražené lišky, navyšte množství lišek o 1/3 až 1/2. Záleží na kvalitě hub.
2. Vývar volím raději kuřecí, v tomto případě zesílený o černý pepř a trošku kmínu. Je-li veze polévky určena pro vegetariány, použijeme tzv. zeleninový vývar "nage s houbami".
2. Vývar volím raději kuřecí, v tomto případě zesílený o černý pepř a trošku kmínu. Je-li veze polévky určena pro vegetariány, použijeme tzv. zeleninový vývar "nage s houbami".