Polévka z pečené řepy
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1000g
čerstvá červená řepa800ml
zeleninový vývar vlastní výroby250g
brambor (varný typ C)230g
šalotka200g
máslo 82%150ml
olivový olej extra virgin120g
pórek50g
třtinový cukr22g
jednostroužkový česnek20g
čerstvý tymián10g
kamenná sůl5g
čerstvé chilli papričkyhořčičná semínka
bobkový list
300g
zakysaná smetana30g
olivový olej extra virgin150g
slunečnicový chleba150g
čerstvá řepa150g
bílá čekanka150g
sýr lučinacelý černý pepř
Postup přípravy
Příprava polévky (cca 90 minut):
1. Oloupanou řepu, šalotku, chilli papričku, brambory, česnek a pórek nakrájíme na plátky a promícháme s kořením a olivovým olejem.
2. Přikryté alobalem vše upečeme v troubě na 180 °C zcela doměkka.
3. Zeleninovou směs přemístíme do mixéru a rozmixujeme dohladka.
4. Poté ji vložíme do kastrůlku a vmícháním teplého zeleninového vývaru upravíme konzistenci.
5. Polévku ochutíme cukrem a solí a krátce povaříme.
2. Přikryté alobalem vše upečeme v troubě na 180 °C zcela doměkka.
3. Zeleninovou směs přemístíme do mixéru a rozmixujeme dohladka.
4. Poté ji vložíme do kastrůlku a vmícháním teplého zeleninového vývaru upravíme konzistenci.
5. Polévku ochutíme cukrem a solí a krátce povaříme.
Kantýna:
Polévku ohřejeme a vymixujeme spolu s vychlazenými kostičkami másla, které ji zjemní. Na závěr polévku doplníme zakysanou smetanou a kapkami olivového oleje.
Restaurace:
Zopakujeme předchozí postup a na okraj talíře naaranžujeme opečený žetonek ze slunečnicového chleba s lučinou, plátek čerstvé řepy marinovaný v olivovém oleji, žlutou čekanku a shisso bylinku. Vše lze doplnit čerstvě mletým pepřem.