Šumavská kulajda se zastřeným vejcem
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1500g
Hovězí vývar, vlastní výroba20g
Sůl kamenná80g
Mrkev80g
Celer bulva50g
Petržel kořenová50g
Cibule žlutá0,1g
Nové koření0,1g
Bobkový list60g
Sádlo škvařené100g
Hladká mouka500g
Brambory (varný typ B)200g
Smetana 30%50g
Kopr čerstvý50g
Ocet kvasný50g
Cukr krystal300g
Houby čerstvé0,1g
Kmín drcený130g
Máslo 82%500g
Vejce50g
Ocet kvasný20g
Sůl kamennáPostup přípravy
Příprava polévky (cca 45 minut):
Z mouky a másla (malou část másla si ponecháme na orestovaní hub) si připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji vývarem, přidáme koření, oloupané, na kostičky nakrájené brambory a prováříme. Očištěné houby nakrájíme na kostky a orestujeme na zbylém másle. Cukr a ocet svaříme, přidáme nakrájený čerstvý kopr a vše vmícháme do polévky. Dále přidáme orestované houby, ochutíme solí a krátce povaříme. V závěru polévku zjemníme smetanou a krátce povaříme.
Příprava vejce (cca 5 minut):
Vejce vyklepneme do naběračky a pomalu vložíme do okyselené a osolené vody. Voda je těsně pod bodem varu, mírně stoupají bublinky. Vejce vyjmeme když je bílek pevný a žloutek měkký.
Servírování:
Horkou polévku servírujeme do teplého talíře, pošírované vejce vkládáme nakonec do polévky. Polévku doplníme snítky kopru.
Komentář kuchaře:
Použijeme-li houby sušené, je dobré je předem namočit. Svařený ocet přidáme do polévky až když jsou brambory měkké, jinak by jejich vaření trvalo mnohem déle.