Thajský vývar
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1500g
masitá hovězí žebra1
větší cibule5ks
mrkev5ks
šalotka4
stonky jarní cibulky4
stonky citronové trávy2
lžíce nasekaného česneku2
lžíce nasekaného zázvoru2
červené thajské papričky4
kafrové listy3
hvězdičky badánu1
celá skořice4
lžíce třtinového cukru6
lžic sojové omáčky8
lžic rybí omáčky4
lžíce rostlinného oleje2
limetkysůl, pepř
Postup přípravy
1. Citronovou trávu, česnek, kafrové listy, zázvor a chilli papričky vložíme do robotu a rozmixujeme společně s olejem v pastu, nebo roztlučeme v hmoždíři, případně nasekáme nadrobno.
2. Větší hrnec s nepřilnavým dnem rozpálíme na větším plameni.
3. Hovězí žebra osolíme, opepříme a opečeme je v hrnci na trošce oleje ze všech stran, aby se zatáhla. Odložíme stranou na talíř. Ve stejném hrnci (zmírníme plamen) opékáme na oleji připravenou pastu z citronové trávy zhruba 2-3 minuty a přidáme skořici a badyán. Zasypeme cukrem, necháme trochu zkaramelizovat, přidáme opečená žebra, rozkrojenou cibuli a poté podlijeme rybí omáčkou, sójovou omáčkou a vodou tak, aby žebra byla zakrytá, ale z vody trochu vyčnívala.
4.Vaříme na mírném plameni zhruba 3 hodiny, dokud maso nezměkne.
5. Mezitím nakrájíme mrkev a šalotku na kusy velké asi jako malíček a na pánvi nebo v troubě zeleninu opečeme na barvu tak, aby zůstala křupavá. Osolíme a opepříme.
6. Když je maso měkké, vyjmeme ho a přecedíme koření. Vývar dochutíme solí, pepřem, limetovou šťávou, případně přidáme rybí omáčku tak, abychom docílili silné chuti.
7. Do misek připravíme uvařené nudle, hovězí žebro, pečenou mrkev, šalotku, zalijeme vývarem a ihned podáváme.
2. Větší hrnec s nepřilnavým dnem rozpálíme na větším plameni.
3. Hovězí žebra osolíme, opepříme a opečeme je v hrnci na trošce oleje ze všech stran, aby se zatáhla. Odložíme stranou na talíř. Ve stejném hrnci (zmírníme plamen) opékáme na oleji připravenou pastu z citronové trávy zhruba 2-3 minuty a přidáme skořici a badyán. Zasypeme cukrem, necháme trochu zkaramelizovat, přidáme opečená žebra, rozkrojenou cibuli a poté podlijeme rybí omáčkou, sójovou omáčkou a vodou tak, aby žebra byla zakrytá, ale z vody trochu vyčnívala.
4.Vaříme na mírném plameni zhruba 3 hodiny, dokud maso nezměkne.
5. Mezitím nakrájíme mrkev a šalotku na kusy velké asi jako malíček a na pánvi nebo v troubě zeleninu opečeme na barvu tak, aby zůstala křupavá. Osolíme a opepříme.
6. Když je maso měkké, vyjmeme ho a přecedíme koření. Vývar dochutíme solí, pepřem, limetovou šťávou, případně přidáme rybí omáčku tak, abychom docílili silné chuti.
7. Do misek připravíme uvařené nudle, hovězí žebro, pečenou mrkev, šalotku, zalijeme vývarem a ihned podáváme.
Zdroj:
RECEPT POCHÁZÍ Z KNIHY NEJBAREVNĚJŠÍ KUCHAŘKA, JEJÍŽ AUTORKOU JE KAMILA RUNDUSOVÁ ALIAS KAMU