Valašská kyselica
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
500g
Zelí kysané bílé150g
Vepřový bůček uzený750g
Brambory varný typ B200g
Cibule žlutá100g
Sádlo škvařené100g
Mouka hladká100g
Smetana 33 %10g
Sůl kamenná10g
Petržel listová0,1g
Bobkový list0,1g
Nové koření0,1g
Kmín15g
Paprika mletá10g
Houby sušené150g
Moravská klobása15g
Česnek čerstvýPostup přípravy
Příprava polévky (cca 45 minut):
Kysané zelí překrájíme, ochutnáme a je-li příliš kyselé, propláchneme ho vodou. Najemno krájenou cibuli osmahneme na sádle, přidáme mouku, lehce orestujeme (vznikne zásmažka), přidáme papriku, zalijeme ji vodou a vaříme. Poté přidáme koření, překrájené zelí, houby, ochutíme česnekem a vaříme doměkka. Oloupané brambory nakrájené na kostičky vaříme v osolené vodě doměkka a následně přidáme do polévky. Nakonec polévku zjemníme smetanou a krátce povaříme (malou část smetany si ponecháme a vyšleháme na doplnění při servírování.) Klobásu nakrájenou na kolečka opečeme na pánvi dozlatova a vložíme ji do hotové polévky.
Servírování:
Hotovou polévku servírujeme v teplém talíři, doplněnou nasekanou petrželkou a nočkem z vyšlehané smetany.
Komentář kuchaře:
Aby se nám polévka nesrazila, smetanu smícháme s trochou hladké mouky a následně vmícháme do polévky.