Zeleninový vývar s vaječnou sedlinou

Zeleninový vývar s vaječnou sedlinou
Doba přípravy2 hod
NáročnostLehká
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
600g
mrkve
600g
celer
600g
kořenová petržel
600g
žlutá cibule
450g
pórek
75g
máslo 82 %
75g
ztužený tuk
36g
kamenná sůl
1g
celý černý pepř
0,5g
nové koření
0,5g
bobkový list
280ml
smetana 33%
150ml
smetana 33%
50g
čerstvá listová petržel
10g
máslo 82%
10g
kamenná sůl
0,5g
mletý muškátový květ
200g
pórek
200g
mrkev
200g
řapíkatý celer
180g
květák

Postup přípravy

Příprava vývaru:
1. Očištěnou, omytou zeleninu nakrájíme na hrubší kusy a orestujeme ji na másle a tuku lehce do barvy. Orestovanou zeleninu zalijeme studenou vodou. Přidáme celé koření a vaříme pozvolna asi 1 hodinu.
2. Pěnu, která se vytváří na povrchu, odstraňujeme pomocí naběračky. Poté vývar vypneme a necháme usadit možné kaly na dno a částečně necháme zchladnout.
3. Poté vývar přecedíme přes jemný cedník pomocí naběračky nebo tak, aby se obsah co nejméně pohyboval a vývar se nezakalil. Vývar následně vychladíme a sebereme přebytečný tuk. Vývar je tímto připraven k použití.
Příprava vaječné sedliny:
1. Vejce pečlivě rozmícháme se smetanou a přecedíme. Přidáme omytou a najemno nasekanou listovou petržel, muškátový květ, sůl a směs nalijeme do předem máslem vymaštěné ploché nádoby do výšky 1 cm.
2. Nádobu přikryjeme alobalem nebo potravinovou fólií. Vaříme ji pak v páře na 80 °C do zatuhnutí asi 40 minut.
3. Nemáme-li parní troubu, tak nádobu se sedlinou přikryjeme fólií, vložíme ji nádoby s vodou a pečeme na 80 °C 40 minut do zatuhnutí.
4. Když je sedlina zatuhlá (bude stále měkká jako želatina), tak ji odklopíme a necháme vychladnout. Nožem ji pak nakrájíme na menší části, které jsme schopni podebrat a přendat na prkénko k nakrájení.
5. Krájíme ji na 1 x 1 cm a uchováváme ji v chladničce, vždy přikrytou, aby neoschla.
Postup:
1. Očištěnou omytou zeleninu nakrájíme na menší kusy a jednu po druhé ji povaříme ve vývaru na skus od nejtvrdší po nejměkčí.
2. Připravenou zeleninu přendáme do nahřátého talíře spolu s vývarem a navrch polévku doplníme nakrájenou vaječnou sedlinou.
makro Akademie

makro akademie

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty na polévky

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je