Zeleninový vývar s vaječnou sedlinou
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
600g
mrkve600g
celer600g
kořenová petržel600g
žlutá cibule450g
pórek75g
máslo 82 %75g
ztužený tuk36g
kamenná sůl1g
celý černý pepř0,5g
nové koření0,5g
bobkový list280ml
smetana 33%150ml
smetana 33%50g
čerstvá listová petržel10g
máslo 82%10g
kamenná sůl0,5g
mletý muškátový květ200g
pórek200g
mrkev200g
řapíkatý celer180g
květákPostup přípravy
Příprava vývaru:
1. Očištěnou, omytou zeleninu nakrájíme na hrubší kusy a orestujeme ji na másle a tuku lehce do barvy. Orestovanou zeleninu zalijeme studenou vodou. Přidáme celé koření a vaříme pozvolna asi 1 hodinu.
2. Pěnu, která se vytváří na povrchu, odstraňujeme pomocí naběračky. Poté vývar vypneme a necháme usadit možné kaly na dno a částečně necháme zchladnout.
3. Poté vývar přecedíme přes jemný cedník pomocí naběračky nebo tak, aby se obsah co nejméně pohyboval a vývar se nezakalil. Vývar následně vychladíme a sebereme přebytečný tuk. Vývar je tímto připraven k použití.
2. Pěnu, která se vytváří na povrchu, odstraňujeme pomocí naběračky. Poté vývar vypneme a necháme usadit možné kaly na dno a částečně necháme zchladnout.
3. Poté vývar přecedíme přes jemný cedník pomocí naběračky nebo tak, aby se obsah co nejméně pohyboval a vývar se nezakalil. Vývar následně vychladíme a sebereme přebytečný tuk. Vývar je tímto připraven k použití.
Příprava vaječné sedliny:
1. Vejce pečlivě rozmícháme se smetanou a přecedíme. Přidáme omytou a najemno nasekanou listovou petržel, muškátový květ, sůl a směs nalijeme do předem máslem vymaštěné ploché nádoby do výšky 1 cm.
2. Nádobu přikryjeme alobalem nebo potravinovou fólií. Vaříme ji pak v páře na 80 °C do zatuhnutí asi 40 minut.
3. Nemáme-li parní troubu, tak nádobu se sedlinou přikryjeme fólií, vložíme ji nádoby s vodou a pečeme na 80 °C 40 minut do zatuhnutí.
4. Když je sedlina zatuhlá (bude stále měkká jako želatina), tak ji odklopíme a necháme vychladnout. Nožem ji pak nakrájíme na menší části, které jsme schopni podebrat a přendat na prkénko k nakrájení.
5. Krájíme ji na 1 x 1 cm a uchováváme ji v chladničce, vždy přikrytou, aby neoschla.
2. Nádobu přikryjeme alobalem nebo potravinovou fólií. Vaříme ji pak v páře na 80 °C do zatuhnutí asi 40 minut.
3. Nemáme-li parní troubu, tak nádobu se sedlinou přikryjeme fólií, vložíme ji nádoby s vodou a pečeme na 80 °C 40 minut do zatuhnutí.
4. Když je sedlina zatuhlá (bude stále měkká jako želatina), tak ji odklopíme a necháme vychladnout. Nožem ji pak nakrájíme na menší části, které jsme schopni podebrat a přendat na prkénko k nakrájení.
5. Krájíme ji na 1 x 1 cm a uchováváme ji v chladničce, vždy přikrytou, aby neoschla.
Postup:
1. Očištěnou omytou zeleninu nakrájíme na menší kusy a jednu po druhé ji povaříme ve vývaru na skus od nejtvrdší po nejměkčí.
2. Připravenou zeleninu přendáme do nahřátého talíře spolu s vývarem a navrch polévku doplníme nakrájenou vaječnou sedlinou.
2. Připravenou zeleninu přendáme do nahřátého talíře spolu s vývarem a navrch polévku doplníme nakrájenou vaječnou sedlinou.