Zelná polévka s klobásou
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
750g
brambor (varný typ B)2000ml
voda250g
kysané zelí200g
uzené maso (uzené koleno)200g
vepřové maso (vepřová plec)200g
papriková klobása150g
žlutá cibule100g
škvařené vepřové sádlo20g
sušené houby20g
kamenná sůl10g
mletá sladká paprika2g
čerstvá majoránka0,5g
mletý černý pepř0,2g
bobkový list0,2g
nové kořeníPostup přípravy
Příprava polévky:
1. Omyté, očištěné vepřové maso vložíme do hrnce se studenou vodou společně s bobkovým listem a novým kořením. Osolíme a vaříme doměkka.
2. Uvařené maso vyjmeme a nakrájíme na kostky. Ve vývaru následně uvaříme i uzené maso.
3. Když už je maso skoro měkké, přidáme nahrubo nakrájené brambory a sušené houby, které jsme předem namočili ve vodě. Vaříme tak dlouho, než brambory s masem změknou.
4. Uzené maso po uvaření vyjmeme z polévky a rovněž je nakrájíme na hrubší kousky, které vložíme zpět do polévky spolu s propláchnutým, překrájeným kysaným zelím. Vše povaříme, aby zelí změklo.
5. Oloupanou, najemno nakrájenou cibuli orestujeme na sádle dozlatova, zmírníme příkon a přidáme mletou papriku, kterou krátce zpěníme. Poté vše přeložíme do polévky.
6. Nakonec dochutíme překrájenými lístky čerstvé majoránky.
2. Uvařené maso vyjmeme a nakrájíme na kostky. Ve vývaru následně uvaříme i uzené maso.
3. Když už je maso skoro měkké, přidáme nahrubo nakrájené brambory a sušené houby, které jsme předem namočili ve vodě. Vaříme tak dlouho, než brambory s masem změknou.
4. Uzené maso po uvaření vyjmeme z polévky a rovněž je nakrájíme na hrubší kousky, které vložíme zpět do polévky spolu s propláchnutým, překrájeným kysaným zelím. Vše povaříme, aby zelí změklo.
5. Oloupanou, najemno nakrájenou cibuli orestujeme na sádle dozlatova, zmírníme příkon a přidáme mletou papriku, kterou krátce zpěníme. Poté vše přeložíme do polévky.
6. Nakonec dochutíme překrájenými lístky čerstvé majoránky.
Příprava klobásy a servírování:
Na špalíčky nakrájenou klobásu orestujeme těsně před servírováním na pánvi dozlatova. Poté ji vložíme do polévky a polévku servírujeme.