Grilovaný chřest se zelím, fenyklem, oříšky a brusinkami
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1000g
zelí hlávkové100g
olej řepkový za studena lisovaný1000g
chřest zelený500g
sýr cottage50g
zázvor čerstvý150g
brusinky sušené150g
ořechy lískové – jádra8g
sůl kamennáPesto:
300g
olej olivový extra panenský30g
česnek čerstvý6g
sůl kamená10g
parmazán20g
kopr čerstvý10g
piniové oříškyPostup přípravy
Příprava pesta (cca 5 minut):
Do vyšší nádoby nalijeme 1/3 olivového oleje, přidáme stroužek oloupaného česneku, nastrouhaný parmazán, otrhané snítky kopru a piniové oříšky, které jsme si předem opražili na pánvi a nechali vychladnout. Tyčovým mixérem vše rozmixujeme na velmi jemnou konzistenci a poté hned přidáme zbylé 2/3 oleje. Pesto se tak zchladí a nebude černat. Pesto nesmí být příliš řídké, hustě tekoucí je ideální.
Příprava zelí (cca 20 minut):
Hlávkové zelí nakrájíme na plátky cca 2 cm silné, vložíme do pánve s malým množstvím oleje a pozvolna opékáme dozlatova z obou stran. Ochutíme solí.
Příprava chřestu (cca 5 minut):
Z neoloupaného chřestu pomocí škrabky vytvoříme podélné plátky, které ochutíme solí.
Příprava zázvoru (cca 2 minuty):
Zázvor oloupeme a nakrájíme ostrým nožem na velmi tenká kolečka nebo nudličky.
Servírování:
Na talíř přeložíme grilované zelí, na které dále servírujeme sýr cottage, plátky chřestu, zázvor a snítky kopru. Pokrm posypeme nahrubo drcenými ořechy, sušenými brusinkami a vše pokapeme pestem.