Husí játra v sádle
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Husí játra:
750g
Mléko 1,5 %750g
Husí játra chlazená150g
Cibule žlutá5g
Sůl kamenná0,1g
Pepř černý, celýHusí sádlo:
100g
Mrkev praná100g
Celer bulva50g
Petržel kořenová10g
Sůl kamenná500g
Husí sádlo chlazenéDoplňky:
100g
Cibulka lahůdková800g
ChlébPostup přípravy
Příprava husích jater (cca 8 hodin):
Očištěná játra od blan naložíme do mléka, nejlépe přes noc. Druhý den játra vyjmeme z mléka, osušíme kuchyňskou, papírovou utěrkou a orestujeme na malém množství sádla tak, aby uvnitř zůstaly růžové. Po opečení játra ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem z mlýnku a necháme vychladnout. Vychlazená játra naskládáme do misky nebo sklenice.
Příprava sádla (cca 2 hodiny):
Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Část sádla v kastrole rozpustíme a kořenovou zeleninu orestujeme dosklovata. Pak přidáme zbývající část sádla, snížíme příkon tepla a pozvolna v něm konfitujeme zeleninu. Tím sádlo dostane výbornou chuť. Nesmíme zapomenout na osolení sádla. Jakmile je zelenina měkká, kastrol se sádlem odstavíme z příkonu a ještě necháme asi 20 minut odležet. Poté sádlo přecedíme, zalijeme jím opečená játra a necháme vychladit. Chladná játra uchováme v chladničce.
Příprava doplňků (cca 3 minuty):
Lahůdkovou cibuli omyjeme a nakrájíme ostrým nožem na tenká kolečka.
Servírování:
Husí játra zalitá sádlem můžeme servírovat dvěma způsoby. Buď jej servírujeme i se sklenicí, v mističce podádáme nakrájenou lahůdkovou cibulku a chleba uložíme do košíčku. Nebo z jater lžicí vykrojíme nok, který servírujeme na talíři společně s lahůdkovou cibulkou a krajíčkem chleba.
Komentář kuchaře:
Játra vždy nakládáme do mléka, neboť mléko z nich odstraní typickou nahořklou příchuť. Takto upravená játra zalitá v malé, zavařovací sklenici s patentním víčkem, můžeme věnovat i jako dárek.