Jarní závitky s krevetami

Jarní závitky s krevetami
Doba přípravy60 min
NáročnostMedium
Počet porcí7

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
20ks
rýžový papír (kulatý) 
300g
tygří krevety
300g
ledový salát
300g
mrkev
200g
lahůdková cibule
40g
aro butter
60g
čerstvý koriandr
60g
čerstvá vietnamská máta
30g
sójová omáčka Kikkoman 
90g
rybí omáčka Nuc nam hi
300g
čerstvé chilli papričky
5g
česnek
200g
limetka
120g
třtinový cukr

Postup přípravy

Příprava krevet (cca 30min):
1. Krevety necháme pozvolna rozmrazit. Oloupeme ocasní část a očistíme od střívek. Hlavu odtrhneme a uchováme v tomto případě pro jiné použití. Očištěné ocasy krevet několikrát asi 0,5 cm od sebe nařízneme na vnitřním ohybu tak, aby se kreveta dala na prkně narovnat. Krevetu pak napíchneme na špejli tak, aby byla naprosto v rovině a plně natažená do délky. Takto připravené krevety pozvolna vaříme ve vodě (60 °C), aby nebyly tvrdé a suché, a to asi 2 minuty. Pak je i se špejlí vyjmeme a rychle zchladíme namočením do ledové vody. Po vychladnutí krevetu opatrně stáhneme ze špejle, osušíme utěrkou.

Příprava zeleniny (cca 1min):
1. Čerstvou, omytou a očištěnou jarní cibulovou nať, ledový salát a mrkev nakrájíme na 9 cm dlouhé nudličky. Mátu (otrháme od stonku) spolu s koriandrem (ponecháme na stonku) omyjeme.

Příprava rýžového papíru a závitku (cca 30 min):
1. Papír namočíme na 4–5 vteřin do studené vody hrubší stranou vzhůru, po změknutí ho přeložíme z vody na utěrku, na spodní třetinu rýžového kola doprostřed, vodorovně navrstvíme na délku max. 10 cm připravené suroviny. Postupujeme od krevety, salátu, cibulové natě, mrkve až po nekrájené bylinky. Spodní část rýžového kola přehneme pevněji doprostřed přes náplň a lehce utáhneme směrem k sobě. Kraje s rohem ohneme k sobě doprostřed přes váleček a ten pak směrem nahoru zarolujeme v jarní závitek. Pracujeme postupně, aby těsto nebylo příliš mokré. Namočený papír by pak nelepil, nedal by se uzavřít a náplň by klouzala ven. Přiliš suché těsto by bylo neohybatelné či tvrdé na skus. Tento úkon je třeba trochu procvičit, ale pak je to velice snadné.

Příprava vietnamského dresinku (cca 10min):
1. Do nádoby vložíme nadrobno nakrájené chilli papričky včetně semínek, oloupaný, nastrouhaný česnek, cukr, limetkovou šťávu, sójovou a rybí omáčku. Vše promícháme a přelijeme vodou o teplotě 50 °C. Tato teplota vody způsobí, že kousky chilli papriček a česneku v dresinku plavou, neklesnou ke dnu a chutě se přitom příjemně spojí a rozvinou.
Servírování:
Rolky můžeme překrojit na polovinu. Závitky servírujeme na obdélníkový talíř, jako doplněk podáváme v mističce vietnamský dresink.
makro akademie

makro akademie

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty s vepřovým masem

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je