Jarní závitky s krevetami

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
20ks
rýžový papír (kulatý) 300g
tygří krevety300g
ledový salát300g
mrkev200g
lahůdková cibule40g
aro butter60g
čerstvý koriandr60g
čerstvá vietnamská máta30g
sójová omáčka Kikkoman 90g
rybí omáčka Nuc nam hi300g
čerstvé chilli papričky5g
česnek200g
limetka120g
třtinový cukrPostup přípravy
Příprava krevet (cca 30min):
1. Krevety necháme pozvolna rozmrazit. Oloupeme ocasní část a očistíme od střívek. Hlavu odtrhneme a uchováme v tomto případě pro jiné použití. Očištěné ocasy krevet několikrát asi 0,5 cm od sebe nařízneme na vnitřním ohybu tak, aby se kreveta dala na prkně narovnat. Krevetu pak napíchneme na špejli tak, aby byla naprosto v rovině a plně natažená do délky. Takto připravené krevety pozvolna vaříme ve vodě (60 °C), aby nebyly tvrdé a suché, a to asi 2 minuty. Pak je i se špejlí vyjmeme a rychle zchladíme namočením do ledové vody. Po vychladnutí krevetu opatrně stáhneme ze špejle, osušíme utěrkou.
Příprava zeleniny (cca 1min):
1. Čerstvou, omytou a očištěnou jarní cibulovou nať, ledový salát a mrkev nakrájíme na 9 cm dlouhé nudličky. Mátu (otrháme od stonku) spolu s koriandrem (ponecháme na stonku) omyjeme.
Příprava rýžového papíru a závitku (cca 30 min):
1. Papír namočíme na 4–5 vteřin do studené vody hrubší stranou vzhůru, po změknutí ho přeložíme z vody na utěrku, na spodní třetinu rýžového kola doprostřed, vodorovně navrstvíme na délku max. 10 cm připravené suroviny. Postupujeme od krevety, salátu, cibulové natě, mrkve až po nekrájené bylinky. Spodní část rýžového kola přehneme pevněji doprostřed přes náplň a lehce utáhneme směrem k sobě. Kraje s rohem ohneme k sobě doprostřed přes váleček a ten pak směrem nahoru zarolujeme v jarní závitek. Pracujeme postupně, aby těsto nebylo příliš mokré. Namočený papír by pak nelepil, nedal by se uzavřít a náplň by klouzala ven. Přiliš suché těsto by bylo neohybatelné či tvrdé na skus. Tento úkon je třeba trochu procvičit, ale pak je to velice snadné.
Příprava vietnamského dresinku (cca 10min):
1. Do nádoby vložíme nadrobno nakrájené chilli papričky včetně semínek, oloupaný, nastrouhaný česnek, cukr, limetkovou šťávu, sójovou a rybí omáčku. Vše promícháme a přelijeme vodou o teplotě 50 °C. Tato teplota vody způsobí, že kousky chilli papriček a česneku v dresinku plavou, neklesnou ke dnu a chutě se přitom příjemně spojí a rozvinou.
Servírování:
Rolky můžeme překrojit na polovinu. Závitky servírujeme na obdélníkový talíř, jako doplněk podáváme v mističce vietnamský dresink.
