Pečená řepa s ricottou, rukolou a stařeným balzamikem
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1kg
mladá červená řepa5g
sůl Maldon800g
ricotta20g
oříšky piniové120g
rukola80g
extra panenský olivový olej50g
tmavý, balzamikový ocet - di Modena D.O.P.Postup přípravy
PŘÍPRAVA ŘEPY:
Omytou baby řepu omastíme olivovým olejem, osolíme a zabalíme ji do alobalu. Takto připravenou řepu pečeme v troubě na 180 °C doměkka cca 35 minut. Poté ji necháme částečně vychladnout a pomocí papírové kuchyňské utěrky ji snadno oloupeme, pak ji nakrájíme na stejnoměrné dílky. Při servírování ji v misce promícháme s extra panenským olivovým olejem a solí Maldon.
PŘÍPRAVA DOPLŇKŮ:
Rukolu omyjeme. Ostatní ingredience ponecháme mimo chladničku, aby se rozvinulo jejich přírodní aroma. Piniové oříšky rozprostřeme na pečicí papír a rozpékáme je v troubě za občasného promíchání na 170 °C asi 8 minut.
SERVÍROVÁNÍ:
Na talíř lžící nejprve naneseme ricottu, doplníme ji pečenou řepou a piniemi. Potravinářskou stříkačkou (nebo plastovou lahví, lžící) naneseme po talíři mezi komponenty extra panenský olivový olej a do něj i stařené balzamiko. Talíř nakonec doplníme lístky rukoly.
TIP kuchaře:
Stařené balsamico di Modena D. O. P. se snažte sehnat vždy v té nejlepší kvalitě. Toto aceto balsamico se používá jako lahůdka k přípravěsalátů, předkrmů, hlavních pokrmů. Má ale i široké využití pro dezerty a zmrzliny.