Smažení šneci s estragonovou omáčkou a salátem
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1600g
čerstvých šneků (nebo konzervovaných, mražených)80g
hladká mouka100g
vejce150g
těsto na jarní závitky400g
olej na smažení100g
olej z hroznových jader20g
aro čerstvý estrogen10g
čerstvá, listová petržel60g
pasterizované vaječné žloutky120g
estragenový olej15g
estragenový ocet1g
sůl70g
kadeřávek70g
mražené fazole fava50g
řapíkatý celer50g
čerstvý fenykl150g
salátová okurka5g
natě řepíkatý celer20g
list šťovíku10g
lichořeřišnice5g
fenyklové naťe30g
řepková olej1g
možská sůl Maldonulity ze šneků
Postup přípravy
Příprava šneků čerstvých (cca 3–4 hod):
1. Šneky nasolíme pro zbavení slizu. Omyjeme, spaříme dvakrát ve vroucí vodě, kterou vždy vyměníme, pak uvaříme doměkka v osolené vodě.
2. Poté maso vytáhneme z ulit. Řádně dočistíme na čisté svaly.
2. Poté maso vytáhneme z ulit. Řádně dočistíme na čisté svaly.
Vaření šneků (cca 7 minut):
1. Uvařené čerstvé šneky (lze použít i konzervované či mražené) očistíme od vnitřností, aby zůstal čistý sval.
2. Svaly obalíme v mouce, pak v rozšlehaném vejci a poté v nakrájených nudličkách z těsta na jarní závitky.
3. Smažíme asi 3 minuty dozlatova v oleji o teplotě 150 °C.
4. Usmažené šneky podběrákem přendáme na papírovou utěrku, necháme krátce okapat a ihned servírujeme.
2. Svaly obalíme v mouce, pak v rozšlehaném vejci a poté v nakrájených nudličkách z těsta na jarní závitky.
3. Smažíme asi 3 minuty dozlatova v oleji o teplotě 150 °C.
4. Usmažené šneky podběrákem přendáme na papírovou utěrku, necháme krátce okapat a ihned servírujeme.
Příprava oleje (cca 15 minut):
1. Estragon a listovou petržel omyjeme, otrháme listy a společně rozmixujeme s polovinou oleje.
2. Přidáme zbylý olej a zahřejeme na 70 °C. (Teplotu přesně nastavíme v thermomixu nebo ponořením teploměru – jinak olej změní barvu i chuť.) Následně opět rozmixujeme dohladka.
3. Vzniklé pyré necháme prokapat přes plátýnko.
4. Část vychlazeného hotového oleje přelijeme do servírovací lahvičky a použijeme na ochucení zeleniny a dekoraci talíře. (Olej chráníme před světlem – lahvičku obalíme alobalem.)
5. Zbylou část vychlazeného oleje použijeme na přípravu majonézy.
2. Přidáme zbylý olej a zahřejeme na 70 °C. (Teplotu přesně nastavíme v thermomixu nebo ponořením teploměru – jinak olej změní barvu i chuť.) Následně opět rozmixujeme dohladka.
3. Vzniklé pyré necháme prokapat přes plátýnko.
4. Část vychlazeného hotového oleje přelijeme do servírovací lahvičky a použijeme na ochucení zeleniny a dekoraci talíře. (Olej chráníme před světlem – lahvičku obalíme alobalem.)
5. Zbylou část vychlazeného oleje použijeme na přípravu majonézy.
Příprava majonézy (cca 5 minut):
1. Do žloutků pomalu a postupně zašleháme (zamixujeme) studený estragonový olej a estragonový ocet. Ochutíme solí.
Příprava zeleniny (cca 5 minut):
1. Rozmrazené fazole fava zblanšírujeme spolu s listy kadeřávku ve vroucí vodě a poté ihned přeložíme do studené vody s ledem.
2. Spařenou zeleninu vyjmeme a necháme okapat.
3. Oloupaný celer nakrájíme na kostičky o velikosti asi 5 mm.
4. Fenykl nakrájíme na stejně velké kostičky jako celer.
5. Vše lehce ochutíme solí a olejem, částí směsi naplníme ulity šneků. Zbylou část použijeme na talíř při servisu spolu s natěmi.
6. Salátovou okurku nakrájíme na velmi tenké plátky, cca 1 mm, zarolujeme a seřízneme nožem.
2. Spařenou zeleninu vyjmeme a necháme okapat.
3. Oloupaný celer nakrájíme na kostičky o velikosti asi 5 mm.
4. Fenykl nakrájíme na stejně velké kostičky jako celer.
5. Vše lehce ochutíme solí a olejem, částí směsi naplníme ulity šneků. Zbylou část použijeme na talíř při servisu spolu s natěmi.
6. Salátovou okurku nakrájíme na velmi tenké plátky, cca 1 mm, zarolujeme a seřízneme nožem.
Servírování:
Na talíř servírujeme ochucenou zeleninu, plněné ulity šneků, majonézu z estragonu, poté naaranžujeme smažené šneky, bylinky, natě a olej.