Terina z husích jater

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
500g
husí játra250ml
mléko280g
slanina1/4tbsp
lžička paštikové koření1
lžíce vína madeira2
žloutek3
sůlpepř
Postup přípravy
Krok 1
Játra necháme několik hodin odležet v mléce (lze je také marinovat ve víně madeira, portském či v brandy).
Krok 2
Játra odblaníme a nejlepší třetinu dáme stranou. Nakrájíme ji na plátky, osolíme a opepříme.
Krok 3
Zbytek jater umixujeme, přidáme k nim mletou slaninu, osolíme a opepříme. Vmícháme syrové žloutky a víno madeira (nebo portské či brandy, podle toho, v čem jsme marinovali).
Krok 4
Formu vyložíme plátky slaniny, na ně rozetřeme část fáše, poklademe plátky jater a na ně dáme další vrstvu fáše. Opakujeme až do spotřebování surovin.
Krok 5
Vrchní vrstvu fáše pokryjeme plátky slaniny a uzavřenou formu vaříme v páře či ve vodní lázni 2 hodiny.
Krok 6
Necháme vychladnout, vyklopíme a nakrájíme. Tenké plátky teriny se podávají na rozpečené bagetě nebo toastu s ovocnou zavařeninou, případně s čatní.