Chřestový salát, estragonová espuma

Doba přípravy60 min
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
Zelenina salát:
500g
Chřest bílý čerstvý
500g
Chřest zelený čerstvý
500g
Zeleninový vývar, vlastní výroba
50g
Máslo 82%
800g
Rajčata Piccadilly
20g
Kapary sterilované
100g
Cibule červená
5g
Kopr čerstvý
50g
Citron (na šťávu)
100g
Olej olivový extra panenský
80g
Sůl kamenná
100g
Ředkvičky
100g
Kedlubna
Estragonová pěna, Redukce - svařit na 40g:
80g
Ocet estragonový
50g
Šalotka
120g
Voda
Pěna:
170g
Žloutky čerstvé
200g
Máslo 82%
40g
Redukce
40g
Citronová šťáva
7g
Sůl kamenná
Olej zelený:
75g
Estragon čertsvý
125g
Baby špenát
200g
Olej rostlinný
Pošírované vejce:
20g
Sůl kamenná
30g
Ocet kvasný
1000g
Voda (na pošírování vajec)
500g
Vejce
Doplněk:
20g
Kopr čerstvý

Postup přípravy

Příprava chobotniček (cca 120 minut):
Nejdříve si připravíme zeleninový vývar na pošírování chobotniček. Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na hrubé kusy, orestujeme ji na malé části oleje „do zlatavé“ barvy. Koření si svážeme do uzlíčků a vložíme do hrnce k zelenině. Zalijeme vodou a přivedeme celé k varu, osolíme a táhneme 1,5 hodiny. Rozmražené, omyté chobotničky vložíme do děrované nádoby, kterou ponoříme i s chobotničkami do připraveného necezeného vývaru. Chobotničky uvaříme ve vývaru zvolna doměkka. Měkkost zkontrolujeme píchnutím vidličky do masa. Uvařené chobotničky vyjmeme z vývaru a ponecháme vychladnout.
Dohotovení chobotniček (cca 15 minut):
Oloupaný česnek, zázvor a  feferonky nakrájíme na tenké nudličky a lehce zpěníme na olivovém oleji. Tuto směs ponecháme stranou vychladnout. Při servírování chobotničky opečeme na pánvi či grilu na barvu a přelijeme je připraveným ochuceným olejem s kořením, ochutíme solí.
Příprava salátu (cca 20 minut):
Malým nožem vyřízneme v každém rajčeti horní část po stopce a lehce je nakrojíme na špičce do křížku. Zblanšírujeme je poté ve vroucí vodě na cca 10 vteřin. Rajčata vyjmeme a ihned zchladíme v ledové vodě, slupku následně oloupeme. Rajčata nakrájíme na čtvrtky a vyjádřincujeme od semínek. Masitou část překrojíme podélně část překrojíme podélně. Listové saláty důkladně omyjeme ve studené vodě. Když jsou hodně špinavé, je vhodné nechat je v misce namočené. Nečistoty se lépe odstraní. U rukoly odřízneme konce stonků. Frissé a dubový list trháme podél řapíku dvěma prsty, abychom salát nezmačkali. Natrhané saláty dáme do misky, přidáme limetkovou emulzi a lehce smícháme. Ančovičky vyndáme z nálevu a na cedníku je necháme okapat.
Příprava emulze (cca 5 minut):
Z olivového oleje, soli a šťávy z limetky v misce vymícháme emulzi, kterou při servírování ochutíme trhané saláty.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Salad
Další recepty salátů

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je