Chřestový salát, estragonová espuma

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Zelenina salát:
500g
Chřest bílý čerstvý500g
Chřest zelený čerstvý500g
Zeleninový vývar, vlastní výroba50g
Máslo 82%800g
Rajčata Piccadilly20g
Kapary sterilované100g
Cibule červená5g
Kopr čerstvý50g
Citron (na šťávu)100g
Olej olivový extra panenský80g
Sůl kamenná100g
Ředkvičky100g
KedlubnaEstragonová pěna, Redukce - svařit na 40g:
80g
Ocet estragonový50g
Šalotka120g
VodaPěna:
170g
Žloutky čerstvé200g
Máslo 82%40g
Redukce40g
Citronová šťáva7g
Sůl kamennáOlej zelený:
75g
Estragon čertsvý125g
Baby špenát200g
Olej rostlinnýPošírované vejce:
20g
Sůl kamenná30g
Ocet kvasný1000g
Voda (na pošírování vajec)500g
VejceDoplněk:
20g
Kopr čerstvýPostup přípravy
Příprava chobotniček (cca 120 minut):
Nejdříve si připravíme zeleninový vývar na pošírování chobotniček. Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na hrubé kusy, orestujeme ji na malé části oleje „do zlatavé“ barvy. Koření si svážeme do uzlíčků a vložíme do hrnce k zelenině. Zalijeme vodou a přivedeme celé k varu, osolíme a táhneme 1,5 hodiny. Rozmražené, omyté chobotničky vložíme do děrované nádoby, kterou ponoříme i s chobotničkami do připraveného necezeného vývaru. Chobotničky uvaříme ve vývaru zvolna doměkka. Měkkost zkontrolujeme píchnutím vidličky do masa. Uvařené chobotničky vyjmeme z vývaru a ponecháme vychladnout.
Dohotovení chobotniček (cca 15 minut):
Oloupaný česnek, zázvor a feferonky nakrájíme na tenké nudličky a lehce zpěníme na olivovém oleji. Tuto směs ponecháme stranou vychladnout. Při servírování chobotničky opečeme na pánvi či grilu na barvu a přelijeme je připraveným ochuceným olejem s kořením, ochutíme solí.
Příprava salátu (cca 20 minut):
Malým nožem vyřízneme v každém rajčeti horní část po stopce a lehce je nakrojíme na špičce do křížku. Zblanšírujeme je poté ve vroucí vodě na cca 10 vteřin. Rajčata vyjmeme a ihned zchladíme v ledové vodě, slupku následně oloupeme. Rajčata nakrájíme na čtvrtky a vyjádřincujeme od semínek. Masitou část překrojíme podélně část překrojíme podélně. Listové saláty důkladně omyjeme ve studené vodě. Když jsou hodně špinavé, je vhodné nechat je v misce namočené. Nečistoty se lépe odstraní. U rukoly odřízneme konce stonků. Frissé a dubový list trháme podél řapíku dvěma prsty, abychom salát nezmačkali. Natrhané saláty dáme do misky, přidáme limetkovou emulzi a lehce smícháme. Ančovičky vyndáme z nálevu a na cedníku je necháme okapat.
Příprava emulze (cca 5 minut):
Z olivového oleje, soli a šťávy z limetky v misce vymícháme emulzi, kterou při servírování ochutíme trhané saláty.