Grilované krevety s římským salátem, chřestem a avokádem

Grilované krevety s římským salátem, chřestem a avokádem
Doba přípravy45 min
NáročnostLehká
Počet porcí7

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
1500g
vařené krevety
40g
česnek
10g
chilli paprička
400g
citron
1000g
římský salát
600g
salát Radicchio
150g
extra panenský olivový olej
50g
sterilované kapary
70g
mořská sůl Maldon
150g
šalotka
200g
čerstvý, zelený chřest
200g
čerstvý, bílý chřest

Postup přípravy

Příprava krevet (cca 30 minut):
1. Očištěné krevety zbavené střívek ponecháme cca 30 minut v teplotě cca 18 °C.

2. Krevety pak grilujeme na středně rozpálené pánvi, v podstatě je jen krátce prohřejeme z každé strany, maximálně 10 vteřin spolu s česnekem a chilli nakrájeným na plátky.

3. Ogrilované krevety lehce osolíme a přiložíme k salátu.
Příprava salátu (cca 20 minut):
1. Čerstvý zelený a bílý chřest oloupeme škrabkou na chřest, a to od špiček k dřevnatému konci chřestu (silnější část).

2. Dřevnaté části cca 4 cm od konce odřízneme (odřízlé konce spolu se slupkami můžeme využít pro přípravu polévky nebo vývaru).

3. Oloupanou část chřestu povaříme ve vývaru s rozpuštěným máslem na skus (příp. v osolené vodě s máslem, vaříme podle velikosti asi 3–4 minuty).

4. Hotový chřest vyjmeme a zchladíme v ledové vodě, aby zachoval svou barvu. Poté ho vyjmeme a přeložíme na papírovou utěrku.

5. Při servírování chřest podělně překrojíme napůl.
Servírování:
Oprané a okapané listy salátů si natrháme do misky, přidáme překrájený chřest, nadrobno nakrájenou šalotku, kapary, šťávu z citronu, sůl, olivový olej a na plátky nakrájené avokádo. Salát lehce promícháme a postupně navrstvíme na talíř spolu s krevetami. Doplníme snítkami petrželky.
Typ:
U krevet je důležité vždy pečlivě vyjmout střívko.    
Kromě předvařených lze samozřejmě použít krevety čerstvé. Při přípravě obou typů (předvařené či čerstvé) postupujeme stejně a doba tepelné úpravy (teplota kolem 180 °C na grilu) by neměla přesáhnout 1 minutu. Ihned po dokončení tepelné úpravy krevety potřeme připraveným olejem či marinádou dle libosti a ponecháme tzv. dojít (cca 2 minuty).    
Avokádo je nejlepší připravovat až na poslední chvíli. Chceme-li si je připravit předem, musíme je zakápnout citronovou šťávou a plně zabránit přístupu světla, tedy oxidaci.    
Při přípravě listových salátů je velmi důležité, abychom měli ingredience nachystané po ruce a samotné promíchání se solí, olejem a případně octem proběhlo až na poslední chvíli a těsně před servírováním.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Salad
Další recepty salátů

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je